Google Index (Dizin) Nedir?
Index (dizin), arama motorlarının web sayfalarını belirli kriterler sonucunda kendi dizini üzerinde erişilebilir hale getirmesidir. Index alan web sayfaları, ilgili arama motorlarında sıralamalar alır ve trafik elde ederler.
Bu içeriğimiz sayesinde index nedir, nasıl index alınır ve index sorunlarını nasıl çözebileceğinizi öğrenmiş olacaksınız. İçeriğimizin devamında yer alan index sorunu çözüm yöntemlerine mutlaka göz atmayı ihmal etmeyin.
Index Nedir?
Index, arama motorlarının web sayfalarını kendi bünyelerinde erişilebilir hale getirmeleridir. Bu sayede web sayfaları arama motorlarında sıralama alabilir, sitelerine organik trafik çekebilirler.
Index almayan bir web sayfası arama sonuçlarında sıralama alamaz. Arama motorlarının çalışma prensiplerine göre sırasıyla Tarama > Dizin (Index) > Sıralama adımları takip edilir. Yani dizine eklenmemiş bir web sayfası arama motorlarında sıralama alamaz.
Dizine eklenen sayfalar arama motorlarına özeldir. Yani Google’da index almış bir web sayfası Yandex üzerinde index almamış olabilir. Bu durum arama motorlarının tarama algoritmalarına ve index prensiplerine bağlı olabilir. Aynı zamanda site sahipleri tarafından bir engelleme de yapılmış olabilir.
Index Nasıl Alınır?
Index almanız için bahsettiğimiz üzere arama motorlarının çalışma mantığını iyi kavramak gerekir. Web sayfalarının öncelikle taranabilir olması ve arama motorunun web sayfamızı taraması gerekir.
İlgili taramanın sağlanması için pek çok farklı yöntem bulunur. Search Console‘da bulunan URL Denetimi üzerinden günde 10 kere olmak üzere bir Google botunun sitenizi taramasını talep edebilirsiniz.
Bu durumda ise dikkat etmeniz gereken bu web sayfasının taranabilir olduğundan emin olmaktır. Arama motorları ilk etapta web sitelerinin robots.txt dosyasına uğrar. Bu dosya üzerinden hangi sayfaları tarayacağı, dizine ekleyeceği konusunda temel bir bilgi sahibi olur.
Sonrasında eğer web sayfamızda Index için bir engel yoksa ve ilgili arama motoru için kaliteli bir web sayfası ise dizine eklenir.
Bu yüzden anlayacağınız üzere sunduğunuz içeriğin özgünlüğü, kalitesi, konusu ve benzeri pek çok konu index almanız için önemli bir etkendir.
Index Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bir web sayfasının dizine eklenip eklenmediğini iki farklı yöntemle öğrenebiliriz. Bunlardan ilki Search Console’u kullanmaktır. Bu sayede eğer web sayfamız dizine eklenmemiş ise bunun sebebini de öğrenebiliriz.
Search Console panelimize giriş yaptıktan sonra Sayfa Sayısı bölümüne geliyor ve “Dizine eklenen sayfalarla ilgili verileri göster” butonuna tıklıyoruz. Bu bölümde dizine eklenmiş sayfalarımız hakkında bilgi edinebiliriz.
Bu sayfa üzerinde ek olarak gerekli filtrelemeleri yaptıktan sonra site haritanız, dizine eklenmesini talep ettiğiniz sayfalar ve çeşitli farklı seçeneklere göz atabilirsiniz.
İkinci yöntemimiz ise Google dorklarından faydalanmaktır. Bunun için arama motorumuzu açtıktan sonra aşağıdaki arama sorgusunu çalıştıralım.
site:https://www.siteadi.com/alakali-sayfa/
Bu sorguyu yaptığımız zaman eğer bir arama sonucu elde ediyorsak, ilgili web sayfası dizine eklenmiş demektir. Fakat bir sonuca ulaşamıyorsak bu web sayfası dizine kesin olarak eklenmemiştir.
Dizine eklenmiş bir web sayfası şu şekilde gözükür:
Dizine eklenmemiş bir web sayfası şu şekilde gözükür:
Bu iki yöntemi kullanarak web sayfalarının dizine eklenip eklenmediğini öğrenebilirsiniz. İkinci kullandığımız yöntem size ait olmayan sitelerin veyahut almış olduğunuz backlinklerin index alıp almadığını kontrol etmek için kullanılabilir.
Index Hızı Nasıl Arttırılır?
Index hızınız pek çok farklı konuyla etkilidir. Bunun için kullanabileceğiniz bazı yöntemler mevcut tabii ki.
- Tarama bütçenizi optimize etmek.
- Google News kaydı veya Indexing API kurulumu seçeneklerini denemek.
- Site dışı SEO çalışmaları (Marka, trafik, backlink).
- Site içi SEO çalışmaları (İçeriğin kalitesi).
Bu yöntemleri takip ederek Index hızınızı arttırabilirsiniz. Index hızınızı arttırmak, içeriğinizi çalmayı düşünen kötü niyetli kişilere karşı alınabilecek en sağlam önlemdir.
Index Sorunları Nelerdir?
Günümüzde Index sorunu yaşayan kişilerin bir numaralı sorunu web sayfalarının taranmamış olması. Yani ilk etapta web sayfalarımızın taranmasını sağlamalı, taranabilir olduğundan emin olmalıyız.
Bunun için sitenizin robots.txt dosyasındaki engellemeleri kontrol etmeli, tarama bütçesi ve özellikle buna dahil olarak site hızını kontrol etmeli, ilgili web sayfasının noindex etiketi ile index almasının engellenmediğine ve canonical URL‘in self referencing olduğundan emin olmalısınız.
Fakat bunlar yeterli değil. Sitenizin Index alabilmesi için önemli unsurlardan birisi ise teknik SEO tarafınızdır. Sitenizin hızı, tıklama derinliğiniz, tarama bütçeniz, schema yapılarınız gibi konularda sorunlarınızın olmaması gerekmektedir.
Bu adımlardaki sorunlarınızı çözmekle kalmayıp geliştirmeniz Index sorunlarınızın önündeki engelleri aşacaktır. Bunun haricinde halen Index alamıyorsanız arama motorlarından web sayfanızın yasaklı olma ihtimali vardır.
Index Sorunu Nasıl Çözülür?
Index sorununu net olarak çözmek için ilk etapta bir üst başlıkta belirttiğimiz için tarama tarafını optimize etmek gerekli. Buradaki sorunları çözümlendirdikten sonra ise arama motorlarının sitemizi taramaya gelmelerini sağlamalıyız.
Bunun için SEO Eğitim ekibinin yeni çıkardığı “Index Sorunu Çözümü” eğitimi bulunuyor. Eğer ki sayfalarınızı bir türlü indexletemiyorsanız sizler için hazırladığımız eğitimimizde 4 farklı etkili index çözümü yöntemi gösteriyoruz.
Fakat günümüzde giderek index sorunlarının artması sebebiyle bu çözümlerin kesin bir sonuç vermeme ihtimali olduğunu unutmayın. Aynı zamanda sitenizin otoritesi, içeriklerinizin kalitesi gibi durumlarda index almanızı etkileyen önemli unsurlardandır.
Web Sitesi Dizinden Nasıl Kaldırılır?
Web sitenizi dizinden kaldırmak istiyorsanız ilk etapta yapmanız gereken Search Console üzerinde bulunan URL Kaldırma Aracı‘nı kullanmak. Bu araç üzerinden Google’ın web sayfalarınızı dizinden kaldırması için istek oluşturabilirsiniz.
Bu araçta bulunan filtrelemeleri dikkatli kullanın. Toplu veya tekli URL kaldırmalarında kazayla bütün sitenizi indexten kaldırabilirsiniz.
Bu adımı tamamladıktan sonra ise ilgili web sayfasını noindex olarak işaretleyerek arama motorlarının bu sayfayı dizine eklememesini isteyebilir, robots.txt dosyasından da arama motorlarının direkt bu sayfayı taramamasını talep edebilirsiniz.