Canonical URL Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Canonical URL sayesinde arama motorlarının web sayfalarımızı kopya algılamasını önleyebilir, anahtar kelime yamyamlığının önüne geçebiliriz. Temelde canonical URL, arama motorlarının baz almasını istediğiniz nihai URL’dir.

Bugün SEO kapsamında uzun senelerdir var olan canonical etiketinin ne olduğuna ve kullanımına değineceğiz. Canonical etiketlerinin doğru yapılandırılması, teknik SEO kapsamında önem arz eder. Yanlış yapılandırılan canonical etiketleri sıralama kayıplarına yol açabilir.

Canonical URL Nedir?

Canonical URL, standart sayfayı belirleyen URL’dir. Bir sayfanın birden fazla URL ile açılması durumlarda, standart ve nihai URL’in belirlenmesi için kullanılır. Arama motorları bu URL’i baz alarak sıralamaya alırlar.

Canonical URL, aynı içeriğe sahip olan veya arama motorları tarafından kopya olarak algılanabilecek bir sayfanın birden fazla versiyonu için baz alınacak nihai URL’i seçmek için kullanılır.

Yanlış yapılan URL yapılandırmaları, yönlendirmeler, yinelenen içerikler sonucunda birden fazla URL’de aynı sayfayı gösteriyor olabiliriz. Bu gibi durumlarda arama motorlarının hangi sayfamızı sıralama almak için baz alacağını belirtmemiz gerekir.

Canonical URL’i belirleyerek arama motorlarına sıralama alacağımız asıl sayfayı belirtebilir, anahtar kelime yamyamlığının ve kopya içerik sorunlarının önüne geçebiliriz.

Aynı zamanda canonical URL, ziyaretçilerimizin görmesini istediğimiz asıl sayfayı temsil eder. Kullanıcının her gezinmede aynı sayfayı farklı URL’ler aracılığıyla görmesinden ziyade net bir sayfaya uğraması daha sağlıklıdır.

Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanılır?

Canonical etiketi, aynı içeriği sunan farklı URL’lerin varlığı durumunda kullanılır. Örneğin web siteniz hem HTTP hem de HTTPS olarak sunuluyorsa bu durumda HTTPS sayfaya bir canonical etiketi tanımlayabilirsiniz.

(Yönlendirme yapmanız daha sağlıklı olur bu durumda.)

Aşağıdaki örneklerin hepsi aynı web içeriği döndürmektedir:

  • www.example.com
  • example.com
  • www.example.com/index.html
  • example.com/home.asp
  • http://www.example.com
  • https://www.example.com

Bu örnekte ana 6 farklı ana sayfa URL’si bulunuyor. Fakat web sayfamız bu URL’lerde aynı sayfayı sunmaktadır. Bu sebepten ötürü arama motorlarının baz almasını istediğimiz sayfaya bir canonical URL yönlendirmesi yapmalıyız.

Örneğin ana sayfamız https://www.example.com ise diğer 5 farklı URL’den bu URL’ye bir canonical yönlendirmesi yapmalıyız.

Bu durum sadece ana sayfanız için değil, içerikleriniz içinde var olabilir. Buna benzer pek çok örnek çıkartılabilir. Bunlardan en yaygını ise URL’in sonunda bulunan “/” işaretinin ekli olan ve olmayan versiyonlarıdır. Google bu URL’leri farklı olarak algılar.

Farklı bir örnek olarak kategori ve etiket sayfalarımızın alt sayfalarından asıl arşiv sayfamıza bir canonical yönlendirmesi yapabiliriz.

YouTube’un Canonical Kullanımı

YouTube bildiğiniz üzere dünyaca ünlü Google’ın video yayınlama platformu. Bu platform üzerindeki videolarda canonical URL’i olarak YouTube’un ana sayfası belirtilmiş.

Aşağıdaki örnekte bir video sayfası bulunmakta. Fakat bu sayfanın canonical URL’ine baktığımız zaman ana sayfa bizi karşılıyor.

YouTube Canonical Örneği

Bunun sebebi, YouTube’un video sayfalarından ziyade otoritesini ana sayfa üzerinde toplamak istemesinden kaynaklı. Bu farklı bir örnek olması sebebiyle içeriğimize eklemek istedik.

Bu canonical kontrolünde SEO PRO Extension eklentisinden faydalandık.

Canonical Etiketi Kullanımı Nasıl Yapılır?

Canonical etiketinin en doğru kullanımı için sizlere vermiş olduğumuz HTML kod yapısını kullanabilirsiniz. Sitenizin <head></head> etiketleri arasında diğer meta taglarınızın eklendiği alana bu kodu düzenleyerek yerleştirmeniz gerekmektedir.

<link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/“/>

Bu kodu aynı içeriği sunduğunu düşündüğünüz bütün URL’ler için tek tek eklemelisiniz. Aynı zamanda self canonical kullanımı içinde bir canonical etiketi eklemeniz gerekir.

Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?

Canonical URL’ini özel olarak belirtmenizi gerektirecek, aynı içeriği farklı URL’ler aracılığıyla sunan sayfalarınızı tespit etmek için ücretsiz bir araç olan Canonical URL Location Checker aracından faydalanabilirsiniz.

Canonical Kontrolü Yapmak

Site haritanızdan URL’leri bu araca yapıştırarak canonical ihtiyaçlarını tespit edebilir, gerekli aksiyonları alabilirsiniz. Buna ek olarak Search Console üzerinde tıklama aldığınız anahtar kelimelerin hangi URL’lerden tıklama aldığına bakmak bir çözüm olabilir.

Self Canonical Nedir?

Self canonical, ilgili web sayfasının kendisini referans göstermesi (self referencing) anlamına gelir. İlgili sayfanın URL’i ile canonical URL’inin aynı olması, self canonical kullanıldığı anlamına gelir.

Canonical Kullanmak Şart mı?

Canonical etiketi kullanmak yerine kullanabileceğiniz alternatif yöntemler bulunur. Sayfaları yönlendirmek, Search Console’dan tercih edilen alan adını seçmek gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

5/5 - (3 votes)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.