Site Haritası Nedir?
Bir web sitesini daha iyi anlamak ve arama motorlarına yardımcı olmak için kullanılan en önemli araçlardan biri site haritasıdır. Peki, site haritası tam olarak nedir ve neden bu kadar önemlidir? Bu yazımızda…
SEO Eğitim üzerinde bulunan bütün teknik SEO içeriklerine ulaşmak için ilgili etiket dizinini kullanabilirsiniz.
Meraklıları için: SEO Nedir?
Teknik SEO, web sitesinin daha hızlı indexlenmesini ve sıralama kazanmasını sağlayan bir süreçtir. Genellikle SEO uzmanları, bu süreci web sitesinin kullandığı alt yapıdan başlayarak, uyguladıkları bir dizi iyileştirme şeklinde tanımlarlar.
Teknik SEO’nun diğer SEO uygulamalarından en temel farkı ise: Doğrudan görülemeyen, teknik konu başlıkları üzerinde yoğunlaşıyor olmasıdır. Başka bir deyişle ziyaretçilerinizin sizin teknik SEO uygulamalarınız konusunda, (bilgi sahibi değillerse) site farkını hissedemezler. Bu fark sadece arama motorları tarafından değerlendirilir. Bu da sıralamalara olumlu olarak etki eder.
Pek çok farklı uygulaması bulunmaktadır. Genellikle sitenin çalışma alanı başta olmak üzere çok geniş bir alanda teknik SEO adımlarından bahsetmek yanlış olmaz. Aynı zamanda teknolojik yeniliklere bağlı olarak teknik SEO basamakları da sürekli olarak güncellenmeye devam eder. Bu sebeple güncel kalmak ve teknolojik değişikliklere bağlı olarak web sitesini yenilemekte önemlidir.
Teknik SEO bir dizi başlık içerir. En fazla dikkat edilen başlıkları sırasıyla sizin için belirttik. Yalnız burada olanlar dışında bir takım yeni özelliklerde olabilir.
Site hızı: Hiç şüphesiz web sitenizin yüklenme hızı sıralamayı doğrudan etkiler. Hatta günümüzde diğer başlıklara ne kadar dikkat edilirse edilsin, site hızının uygun olmaması tek başına sıralama kaybetmek için yeterli olabilir.
URL Yapısı – Sitemap: Arama motorlarının web sitesini nasıl tarayacağı konusunda yön gösteren robots.txt dosyası, sitemap ve URL yapısı son derece önemlidir. Bu konu başlıklarına dikkat etmeniz arama motorlarının gereksiz kaynak tüketiminin önüne geçer. Aynı zamanda web sitenizde öne çıkan 404 hataları ve beklenmeyen yönlendirmelerde başlıca sorunları azaltabilir.
Güvenlik: Gizlilik – Çerez politikası, KVKK ve SSL sertifikası gibi konularda güvenlik başlığında yer alır. Özellikle günümüzde arama motorları artık ssl sertifikası barındırmayan sitelere sıralama vermemektedir. Bu sebeple bir web sitesinin yayına alındığı ilk andan itibaren bu sertifikanın varlığına da göz atmak gerekir.
Bir diğer konu başlığı ise çift içerik, tekrar düşen konu başlıkları, kategori yapılandırmalarıdır. Teknik SEO’da öncelikli olarak web sitenizin tam kapasitesi ve sorunsuz bir şekilde çalışması amaçlandığı için tekrar eden içeriklerin düzeltilmesi de teknik SEO’nun uzmanlık alanına girmektedir.
Bir web sitesini daha iyi anlamak ve arama motorlarına yardımcı olmak için kullanılan en önemli araçlardan biri site haritasıdır. Peki, site haritası tam olarak nedir ve neden bu kadar önemlidir? Bu yazımızda…
İnternet dünyasında sıklıkla duyduğun “domain” terimi, web sitelerinin dijital adresi olarak tanımlanabilir. Bir web sitesine ulaşmak için yazdığınız URL‘nin önemli bir parçası olan domain, web sitelerinin benzersiz kimliğidir ve insanların internet üzerinde…
Hosting veya barındırma, bir web sitesinin internette erişilebilir olmasını sağlayan bir hizmettir. Bu hizmet, web sitesinin dosyalarını, veritabanlarını ve diğer dijital içeriklerini depolayan ve bunları internet üzerinden erişilebilir kılan bir sunucu aracılığıyla…
Web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda görüntülenebilmesi için SEO uyumlu URL yapısı ile hazırlanması gerekiyor. URL, kullanıcıların, web sitesine erişim yapmak için internet tarayıcılarının adres çubuğu bölümüne yazdıkları bilgiye verilen isimdir. Arama…
Tıklama derinliği, bir kullanıcının ana sayfadan başlayarak hedeflediği sayfaya ulaşabilmesi için yapması gereken tıklama sayısıdır. Teknik SEO kapsamında önemli bir konu olan tıklama derinliği, optimize edilmesi gereken bir metriktir. Tıklama derinliğine bir…
Google News (Haberler), pek çok site sahibinin kullandığı veya kullanmayı arzuladığı bir platformdur. Google News kaydı sayesinde sitemiz çeşitli avantajlar elde edebilir. Bu içeriğimiz içerisinde Google News nedir, nasıl kayıt olunur gibi…
Cloudflare, web sitelerimiz için bize optimizasyon, güvenlik, hız gibi konularda yardımcı olan bulut tabanlı bir CDN (Content Delivery Network) sistemidir. Bu içeriğimizde Cloudflare hakkında detaylı bilgi sahibi olacak, kurulum ve ayarları hakkında…
İnternet dünyasında, web sitelerinin arama motorları tarafından nasıl taranacağı ve indeksleneceği belirli kurallarla düzenlenir. Bu düzenlemelerin başında “Robots.txt” dosyası gelir. Robots.txt dosyası, bir web sitesinin hangi alanların taranabileceğini veya taranamayacağını belirten bir…
SEO stratejilerinin merkezi unsurlarından biri, etkili bir “Tarama Bütçesi” kavramına dayanır. Tarama bütçesi, web sitenizin arama motorları tarafından taranması için ayrılan kaynakları ve bu kaynakların nasıl kullanılacağını belirler. SEO için tarama bütçesi,…
Schema, arama motorlarının web sayfalarımızı daha iyi tanımlayabilmeleri için kullanılan hazır yapısal verilerdir. Teknik SEO‘nun bir parçası olan schema yapılarına daha detaylı göz atacağız bu içeriğimizde. Schema yapılarını kullanarak sitenizi arama motorlarında…