Cloudflare Nedir – Kurulum & Ayarlar

Cloudflare, web sitelerimiz için bize optimizasyon, güvenlik, hız gibi konularda yardımcı olan bulut tabanlı bir CDN (Content Delivery Network) sistemidir. Bu içeriğimizde Cloudflare hakkında detaylı bilgi sahibi olacak, kurulum ve ayarları hakkında bilgi edineceksiniz.

Cloudflare Nedir? (Videolu)

Cloudflare bizlere ücretsiz ve ücretli paketleri ile pek çok konuda yardımcı olan bulut tabanlı bir CDN servisidir. Bu servis aracılığı ile sitelerimizin çeşitli optimizasyon ve güvenlik çalışmalarını yapabiliriz.

Cloudflare aracını kullanarak web sitenizi çok daha güvenli, çok daha hızlı açılır hale getirebilirsiniz. Özellikle TTFB optimizasyonu yaparken Cloudflare gibi araçlar bize oldukça yardımcı olmaktadır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz video aracılığı ile Cloudflare ve kurulumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

YouTube video

Cloudflare Ne İşe Yarar?

Cloudflare ile pek çok imkanımız bulunmakta. Cloudflare’ın ücretsiz sürümünde yapabilecekleriniz şunlardır:

  • ✅ CDN kullanarak sitenizi farklı lokasyonlarda önbelleğe alabilir, daha hızlı açılır sayfalar sunabilirsiniz.
  • ✅ Sunucunuz üzerindeki yükü azaltarak daha performanslı çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • ✅ DDoS ve çeşitli saldırılardan kendinizi koruyabilirsiniz.
  • ✅ Cloudflare taraflı bir SSL/TLS sertifikası alarak sitenizi HTTPS olarak sunabilir, sitenizdeki bütün HTTP bağlantıları HTTPS’e yönlendirebilirsiniz.
  • ✅ HTML, JS ve CSS dosyalarınızı optimize edebilir, daha hızlı açılan sıkıştırılmış web sayfaları sunabilirsiniz.
  • ✅ Sitenize gelen spam istek ve yorumlardan Cloudflare sayesinde korunabilirsiniz.
  • ✅ Sitenize gelen trafiği Cloudflare üzerinden inceleyebilir, takibini yapabilirsiniz.
  • ✅ Ülke bazlı koruma imkanı ile çeşitli ülke ve IP adresleri için sitenize erişimi kapatabilirsiniz.
  • ✅ Sunucu taraflı sorunlarda bile sitenizi aktif tutmak için Cloudflare’ın “Always Online” servisini kullanabilirsiniz.

Cloudflare Kurulumu Nasıl Yapılır?

Cloudflare kurulumu için ilk etapta resmi web sitesine (cloudflare.com) giriş yapmalısınız. Hızlıca bir üyelik oluşturduktan sonra ise yapmanız gereken ekranın sağ üst bölümünde yer alan “+ Add Site” butonuna tıklıyoruz.

Sonrasında ise alan adımızı Enter your site yazılı alana giriyor, Add site butonuna basarak devam ediyoruz.

Bir sonraki ekranda ise karşımıza Cloudflare’ın sunmuş olduğu paketler çıkıyor. Burada size uygun olduğunu düşündüğünüz paketi seçerek devam edebilirsiniz. Çoğu durumda ücretsiz üyelik işinizi fazlasıyla görecektir.

Paketimizi seçip devam ettikten sonra Cloudflare bizim web sitemizin DNS kayıtlarını hosting firmamız üzerinden çekiyor. Bu tarafta gerekli & gereksiz pek çok farklı kayıt ulaşacaktır elimize. Bu kayıtlardan temelde 4 tanesi bizim sitemizin yayında olması için yeterlidir.

Bazı durumlarda hosting firmanızdan DNS kayıtları çeşitli sebepler ile çekilemeyebilir. Bu tarz durumlarda da manuel olarak DNS kayıtlarını ekleyebiliriz. İsteğe bağlı olarak hosting firmanızdan gelen kayıtları silerek, temiz ve sıfırdan bir kurulumda yapabilirsiniz.

Sitenizin DNS kayıtlarını sorgulamak isterseniz, SEO Eğitim’in DNS sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

Bu ekranda Add Record butonuna basarak dilediğimiz gibi DNS kayıtlarımızı ekleyebiliriz. İlk etapta hosting firmamız ile iletişime geçerek sunucumuzun IP adresini öğrenmemiz gerekiyor. Bu bilgiyi aldıktan sonra ise DNS kayıtlarımızı ekleyebiliriz.

Bunun için yeni bir kayıt ekleme ekranına geliyor, aşağıdaki tabloda görmüş olduğunuz 4 kaydı tek tek ekliyoruz. Tabloda IP adresi yerine örnek olarak 192.1.1.5 kullandık. Sizin ilgili alana kendi sunucunuzun ip adresini girmeniz gerekmektedir.

TypeNameAdressProxyTTLPriority
A@192.1.1.5Açık
CNAMEwwwalanadiniz.comAçık
Amail192.1.1.5Açık
MXalanadiniz.commail.alanadiniz.comAuto0

Bu şekilde toplamda 2 adet A, 1 adet CNAME ve MX kaydı açarak DNS kayıtlarımızı manuel olarak girmemiz sitemizin yayına alınması için yeterlidir. İsteğe bağlı olarak subdomainler, cPanel ve FTP için ayrı DNS kayıtları bu tarafta oluşturulabilir.

NOT: Mail sunucunuzda problemle karşılaşmanız durumunda ilk çözüm olarak proxy seçeneğini kapatarak çözüm üretebilirsiniz. Eğer sorununuz halen çözülmez ise mail sunucunuzun yapılandırılmasının farklılığından kaynaklı bir sorun olabilir. Hosting firmanız bu konuda yardımcı olacaktır.

DNS kayıtlarımızı tamamladıktan sonra Continue butonuna basarak devam ediyoruz.

Bu tarafta karşımıza Cloudflare’ın bize vermiş olduğu nameserverlar gözüküyor. Bu nameserverları alan adımızın bulunduğu firma üzerinden güncellememiz gerekmekte. Alan adınızın bulunduğu firmaya giriş yaptıktan sonra alan adınızın kontrol paneli üzerinden eski nameserver bağlantılarınızı kaldırın ve Cloudflare’ın vermiş olduğu nameserverlar ile değiştirin.

Nameserver kayıtlarının güncellenmesi 10 dakika ile 48 saat arasında firmaya bağlı olarak tamamlanmaktadır.

Nameserver yönlendirmesini kontrol etmek için SEO Eğitim’in NameServer sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

İlgili güncellemeyi sağladıktan sonra aşağı bölümde yer alan Done, check nameservers butonuna basıyoruz. Artık Cloudflare’ın ana sayfasına erişmiş konumdayız ve temel kurulumumuzu tamamladık.

Cloudflare’dan Site Kaldırma

Cloudflare’dan sitenizi kaldırmak istiyorsanız yapmanız gereken en temel adım alan adı firmanıza giriş yaptıktan sonra Cloudflare’ın nameserverlarını kaldırarak asıl hosting firmanızın nameserverları ile değiştirmektir.

Bu adım tek başına Cloudflare’ı kaldırmanız için yeterlidir. Buna ek olarak Cloudflare paneline giriş yaptıktan sonra Websites bölümüne giriş yaparak kaldırmak istediğiniz site adresini seçin.

Sayfanın en altına indikten sonra Pause Cloudflare ve Remove from Cloudflare butonlarını göreceksiniz. Bu iki seçenekte Cloudflare’ı isteğe bağlı olarak bir süreliğine durdurabilir veya tamamen kaldırabilirsiniz.

Cloudflare’ın SEO’ya Etkisi

Cloudflare’ın SEO‘ya etkisi genel çapta site hızı (Core Web Vitals) taraflı olmaktadır. Sitenizin daha hızlı ve performanslı açılması sıralamalarda yükselmenize, tarama bütçenizi verimli şekilde optimize etmenize ve index hızınızı arttırmanıza yol açar.

Buna ek olarak Cloudflare taraflı sunulan SSL sertifikasından faydalanmakta SEO açısından önem arz eder.

Sonuç

Bu içeriğimizde sizlere Cloudflare hakkında detaylı bilgiler verdik, kurulumu ve etkileri hakkında anlatımlarda bulunduk.

5/5 - (1 vote)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.