SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir ve Nasıl Yapılır?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sayfalarınızın kullanıcı ve arama motorlarına göre optimize edilmesi için yapılan çalışmaları temsil eder.

SEO her geçen gün değişen ve gelişen yapıdadır. Bu yüzden SEO’yu sabit sınıflara sığdıramayız. SEO’nun önemsediği tek bir metrik vardır buda kullanıcı deneyimidir. Unutulmamalıdır ki SEO çalışmalarını arama motorlarına göre değil, kullanıcılara göre yapmanız gerekmektedir.

Her zaman dediğimiz gibi, SEO empati yapma sanatıdır.

Bu yazımızda sizlere detaylı bir şekilde SEO nedir, nasıl yapılır gibi konular hakkında bilgiler sunacağız.

SEO Nedir?

SEO, web sayfalarının arama motorlarına ve tabii ki ziyaretçilere uygun hale getirilmesi anlamına gelir. SEO çalışmalarında hem kullanıcı hem de arama motorları için en uygun içeriği sunmanız gerekir.

SEO çalışmaları sitenin yapısını, içeriklerini, sitenin dışındaki olayları ve benzeri pek çok farklı alanı kapsar. Bu çalışmalar ise web sitenizin arama sonuçları sayfalarında (SERP) yükselmesine yol açar.

YouTube video

Genellikle SEO çalışmaları Google arama motoru odaklı olarak yapılır. Fakat günümüzde yapay zekanın farklı boyutlara dönüşmesi ile beraber buna ayak uyduran Bing & Yandex gibi diğer arama motorlarında da kullanıcı sayısı ile beraber SEO alanındaki rekabet artmıştır.

Özünde arama motorlarının amacı kullanıcıya aradığı bilgiyi sunabilmek olması sebebiyle arama motorlarının algoritmaları birbirine benzerdir. Arama motorları fark etmeksizin SEO’nun amacı organik trafik ve daha yüksek sıralamalar elde etmektir.

Alakalı Instagram postumuz: https://www.instagram.com/p/Ctto3tGs_pk/

SEO Çalışmaları Ne İşe Yarar?

SEO günümüzde özellikle uzun vadeli projelerde neredeyse ücretsiz bir pazarlama yöntemi olarak kullanılır. İşletmeler, projeler, kurumlar ve daha pek çok kişi SEO sayesinde ziyaretçi ve potansiyel müşteri çekebilmektedir.

SEO çalışmalarının ilk odak noktası organik trafik elde etmektir. Bununla beraber SEO’nun bize sağladığı ekstra pek çok avantaj bulunur.

SEO çalışmaları sayesinde şunları elde edersiniz:

  • Marka bilinirliği kazandırır.
  • Potansiyel müşterilerinizi arttırır.
  • Ziyaretçi artışı sağlar.
  • Daha kullanıcı dostu içerik & siteye sahip olmanıza sebep olur.
  • Ücretsiz reklam vermenize olana sağlar.

Global ortamda varlık göstermek isteyen her web sitesi mutlaka SEO alanına da yatırım yapmalıdır. SEO’ya yapılan yatırımlar kısa sürede yüksek sonuçlar getirmese de uzun sürede kalıcı ve düşük bütçeli (neredeyse ücretsiz) reklam yapabilme, trafik çekebilme imkanı sunar.

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı Search Engine Optimization demektir. Bu da Türkçe olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

Buna benzer olarak SEM (Search Engine Marketing), ASO (App Store Optimization), YouTube SEO ve benzeri farklı optimizasyonlar bulunmaktadır.

SEO Uzmanı Kime Denir?

SEO uzmanı, web sitelerinin içinde ve dışında olan SEO optimizasyonlarını tamamlayan, SEO analizleri ve performans artışını hedefleyen kimselere denmektedir. Özellikle büyük kuruluşlarda SEO uzmanları aracılığıyla web sitelerinin SEO çalışmaları yönetilmektedir.

Eğer bir SEO uzmanı ile beraber çalışmayı düşünüyor iseniz öncelikle karşı tarafın geçmiş sıralama ve performans artışı başarılarına göz atmanız gerekmektedir. Bununla beraber günümüzde pek çok SEO uzmanından ücretsiz bir analiz ve yol haritası isteyebilirsiniz.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları, yüzlerce farklı metriği analiz ederek web sitelerinizi belirli algoritmalarda sıralamaya sokarlar. Arama motorlarının algoritmalarını anlamak SEO çalışmalarımızı şekillendirdiği gibi sıralamalarımıza da direkt olarak katkısı bulunur.

Arama motorları web sitelerini önce tarar, sonra dizine ekler ve en son olarak sıralamaya ekler. Bu adımların her birisi için farklı kriterlerin tamamlanması gerekir.

Tarama (Crawl): Web sitenizin arama motorları tarafından taranabilir olduğuna emin olmanız gerekir. Bunun için .htaccess ve robots.txt dosyalarınızın buna uygun olduğuna emin olmalısınız.

Dizine Ekleme (Indexleme): Arama motorları web sitenize girdikten sonra eğer ki web sitenizde bir spam çalışma yapılmamış ise ve web sitenizin dizine eklenmesine izin vermiş iseniz arama motorları tarafından dizine eklenir.

Sıralama Alma (Ranking): Dizine eklenmiş olan web sayfalarınız, arama motorları tarafından algoritmalarda diğer rakiplerine göre daha iyi bir duruma ise sıralamalarda yükselmeye başlar.

Bu 3 farklı adımın her birisinin sırayla gerçekleşmesi gerekir. Yani taranmamış bir web sitesi dizine eklenemez, dizine eklenmemiş bir web sitesi ise sıralama alamaz.

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorlarına optimizasyon yapmak için öncelikle yapacağımız işlemleri parçalara ayırmamız sağlıklı olacaktır. SEO çalışmalarında temelde 3 farklı alanda uzmanlaşmanız gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Site içi SEO
  • Site dışı SEO
  • Teknik SEO

Bu 3 farklı alanın tamamında özel çalışmalar, kurgular ve stratejiler yaparak SEO alanında web sitenizi geliştirebilir, sıralamalarda yükselebilirsiniz. Örneğin site içi ve site dışı SEO çalışmaları direkt olarak marka bilinirliği ve kullanıcıya hitap ederken, teknik SEO çalışmaları arama motorlarını hedefler. Şimdi ise bu 3 alanı daha detaylı bir şekilde açıklayalım.

Site İçi (On-Page) SEO

Site içi SEO yani diğer adıyla On-Page SEO, sitenizin içinde yaptığınız bütün çalışmaları kapsar. Bunlar; içerik üretimi, site düzeni, iç ve dış linklemeleri ve benzeri konuları kapsar.

Site içi SEO optimizasyonu yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kaliteli, kullanıcıya istediğini veren zengin içerikler üretilmeli, içeriğinizin meta ve alt tagları gibi alanlarda optimizasyonlarının yapılması gereklidir.
  • Sitenizin düzeni, ziyaretçilerinizin aradığını çok rahat bir şekilde bulabileceği bir şekilde olmakla beraber Google botlarının da sitenizde rahatça dolaşabileceği bir düzene sahip olması gerekir.

Temelde bu konulara dikkat ederek sitenizi iç SEO alanında geliştirebilir, optimizasyonlarınızı tamamlayabilirsiniz.

Özellikle özel yazılım kullanan web sitelerinde bu maddelerin optimizasyonu zor ve masraflı olabilse de Wordpress tabanlı web sitelerinde bazı eklentiler aracılığıyla bu optimizasyonlar kolayca yapılabilmektedir.

Site Dışı (Off-Page) SEO

Site dışı SEO yani diğer adıyla Off-Page SEO, sitenizin dışında yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Site dışı SEO genelde sadece dış bağlantılardan (backlink) ibaret olduğu sanılsa da aslında oldukça kapsamlı bir alandır.

Site dışı SEO şunları kapsar:

  • Dış bağlantılar
  • Marka bilinirliği
  • Trafik
  • Google reklamları (Adwords)
  • Sosyal medya yönetimi
  • YouTube

Bu alanlarda varlık göstermek, bir marka oluşturmak ve bu alanlara özel optimizasyonlar yapmak, site dışında olan olayları kapsaması ve SEO’ya dahil olması sebebiyle site dışı SEO çalışması olarak geçmektedir.

Teknik SEO

Teknik SEO özünde arama motorlarının Webmaster Tools araçlarını ve buradaki optimizasyonu kapsamaktadır. Örneğin Google açısından Search Console sayesinde web sitelerinin teknik sorunlarını, arama sonuçlarındaki performansını ve bağlantı sayılarını öğrenebilecekleri bir araçtır.

Bu sebepten ötürü teknik SEO’nun ilk odak noktası arama motorlarıdır. Fakat teknik tarafta yapılan optimizasyonlar, sitemize gelen ziyaretçileri de olumlu yönde etkilemektedir.

Teknik SEO, sitenin hızlandırılması, yapılandırılmış veriler (schema), index, tarama bütçesi ve kullanıcı deneyimini ve benzeri konuları kapsamaktadır.

Teknik SEO optimizasyonu yapabilmek için dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sitenizin taranma ve dizine eklenme konularında sunucu ve site yapısı tarafında problemleri olmadığına emin olun.
  • Sitenizin hızlı açılıyor olması hem sıralamalarınıza hemde kullanıcılarınızın yaşadığı deneyime katkıda bulunur. Optimize edilmiş, hızlı açılan web sayfaları sunun.
  • Yapılandırılmış verilerin doğru entegre edilmesi SERP sonuçlarında size ekstra görünümler katabilir. Gerekli yapıların tespit edilip sitenizin alakalı sayfalarına entegresi yapılmalıdır.
  • Tarama bütçesinin optimize edilmesi durumunda Google’ın sitenize ayırdığı bütçeyi en verimli şekilde kullanabilir, sitenizin dizine eklenme süresini kısaltabilirsiniz.
  • Search Console’a yansıyan hatalarınızı tespit edip çözmelisiniz.

Teknik SEO çalışmaları genel olarak Search Console odaklı yapılır. Fakat bunun haricinde Yandex ve Bing’in Webmaster platformlarına kayıt olabilir, bu arama motorlarına odaklı optimizasyonlar sağlamaya başlayabilirsiniz.

  • Bu sayfadan web sitenizi Search Console’a kayıt edebilirsiniz: Search Console
  • Şu bağlantıdan Yandex Webmaster platformuna ulaşıp sitenizi kayıt edebilirsiniz.
  • Şuradan ise Bing Webmaster platformuna sitenizi kayıt edebilirsiniz.

SEO Nasıl Öğrenilir?

SEO alanında uzman olarak hizmet vermek veya kendi web sitelerinize SEO optimizasyonları yapmak istiyorsanız sizler için hazırladığımız SEO eğitimlerine göz atabilirsiniz. Biz SEO Eğitim ekibi olarak sizlere SEO’nun her alanında kapsamlı eğitimler sunmayı hedefliyoruz.

White Hat ve Black Hat SEO

SEO’da kendi içerisinde White Hat (Beyaz Şapkalı) ve Black Hat (Siyah Şapkalı) SEO olarak ikiye ayrılır. White Hat SEO, Google’ın önerdiği, SEO’yu kurallarına göre oynayan kişileri temsil ederken Black Hat SEO, arama motorlarını manipüle etmeye yönelik çalışmalardır. İki farklı şapkayı şu şekilde karşılaştırabiliriz.

White Hat SEOBlack Hat SEO
✅ Tamamen uygun ve etikUygunluk kurallarına uymaz ❌
✅ Arama motoru kılavuzlarına uygunArama motoru kılavuzlarını ihlal eder ❌
✅ Uzun vadeli sonuçlarKısa vadeli sonuçlar ❌
✅ Kaliteli ve kullanıcı odaklı içerikDüşük kaliteli ve kullanıcıyı önemsemeyen içerik ❌
✅ Doğal anahtar kelime kullanımı ve içerik optimizasyonuAnahtar kelime ve içerik spamı optimizasyonu ❌
✅ Kaliteli ve organik geri bağlantılarYüksek miktarda spam geri bağlantılar ❌
✅ Düşük riskli ve güvenilirYüksek riskli ve arama motoru cezalarıyla karşı karşıya ❌

Kısa vadede hızlı sonuçlar alınabildiği için Black Hat SEO cazip gözükse de uzun vadede kaliteli projeler çıkartmak isteyen kişiler ve kuruluşların kesinlikle White Hat SEO yolunu tercih etmesi gerekir.

SEO Örnekleri Nelerdir?

Örneğin internette “SEO” aramasını yaptığınız zaman karşınıza çıkan siteleri düşünün.

İlk sırada bulunan web sitesi neden orada bulunuyor? Site düzeni neye göre belirlenmiş? Bütün bu soruların cevabı, web sayfasının arama motorlarına göre optimize edilmesinden kaynaklı.

SEO Örneği

Sıkça Sorulan Sorular

Bu bölümde sizler için SEO alanında hem SEO Eğitim ekibine gelen soruları hem de merak edebileceğinizi düşündüğümüz soruları derledik.

SEO Ücretleri Ne Kadar?

SEO alanında bir uzmanla beraber çalışmak istiyorsanız, bir danışmanlık almak istiyorsanız SEO hizmetlerinin fiyatları hedef anahtar kelimenize, şuanki sıralama durumunuza ve sitenizin SEO bakımından durumuna göre değişiklik gösterir.

SEO çalışmaları genelde kelime başından ziyade aylık bir danışmanlık olarak bir süreç halinde yürütülür.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olabilmeniz için sadece SEO alanında eğitimler tüketmeniz değil, uzun süredir gelen deneyimlere sahip olmanız ve SEO alanındaki güncellemeleri sürekli takip ediyor olmanız gerekir.

SEO İşinde Para Var mı?

SEO alanında ülkemizde de yurtdışında da istek çok fazla olmakla beraber SEO uzmanı sayısının azlığından kaynaklı hizmet fiyatları yüksektir.

Sonuç

Bu içeriğimizde sizlere SEO nedir, nasıl yapılır, SEO nasıl öğrenilir ve bu alanda uzman olunur gibi konulara değindik. Aklınıza takılan soruları yorumlar bölümünde belirtmeniz durumunda sizlere destek sunmak isteriz.

Youtube: seo.egitim
Instagram: seo.egitim
SEO eğitimleri: Ana sayfa
Aramıza Katıl: SEO Topluluğu

Bizleri sosyal medya platformlarımızdan da takip ederek SEO alanında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz!

5/5 - (5 votes)