SEO Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur?

Türkiye’de de hızla yükselen SEO sektörüyle beraber bu alandaki uzmanlıklara verilen değerde arttı. Bugün sizlere SEO uzmanı kimlere denir, SEO uzmanı nasıl olunur ve SEO uzmanı arıyorsanız nasıl bu uzmanlara ulaşabileceğinizi anlatıyor olacağız.

SEO Uzmanı Nedir?

SEO uzmanı, web projelerinin arama motorları üzerinde daha iyi sıralamalar alması ve projeye arama motorları aracılığıyla trafik getirmesi amacıyla optimizasyon yapan kimselerdir. Bu süreci sistematik ve doğru bir şekilde yöneten kişilerse SEO uzmanlarıdır.

Firmalar SEO süreçlerini yönetebilmek için kıdemli SEO uzmanlarına ihtiyaç duyarlar. Sitelerine, kanallarına, web projelerine daha fazla trafik çekebilmek, potansiyel müşteriler elde edebilmek için SEO uzmanlarıyla iş çalışırlar.

SEO uzmanı denildiği zaman sadece Google odaklı düşünmek hatalıdır. SEO uzmanları diğer arama motorları için de hizmet sunabilirler. Diğer arama motorlarının başında Yandex ve Bing gelmesi haricinde YouTube gibi farklı platformlarında arama motorları üzerinde SEO çalışmaları yürütülebilir.

SEO Uzmanı Neler Yapar?

SEO uzmanı alakalı firma ile yapacağı anlaşmaya dayalı olarak neler yapacağı değişiklik gösterebilir. Genelde SEO uzmanlarının yaptığı iş tanımıyla alakalı bir liste ise şu şekildedir:

  • Firmaya ait web sitesinin daha üst sıralamalarda yer alabilmesi için optimizasyon stratejileri üretmek ve uygulamaya koyulmak.
  • Firmanın web sitesinin SEO kapsamındaki hatalarını ve potansiyel geliştirmelerini tespit etmek, bunların düzeltilmesi için yazılım ekibiyle beraber işbirliği sağlamak.
  • İçerik üretimi ve planlaması ile alakalı editör ekibiyle beraber işbirliği yapmak ve üretilen içeriklerin SEO uyumlu son hale ulaşmasını sağlamak.
  • Web sitesinin dizaynını ve yapısını arama motorları ve kullanıcı odaklı iyileştirmek.
  • Proje için potansiyel sıralama ve trafik elde edilebilecek yeni anahtar kelime fikirleri bulmak.
  • Arama motorlarının güncellemelerini takip etmek ve web sitesini SEO kapsamında güncel tutmak.
  • Sektör ve sıralama taraflı rakipleri analiz ederek daha fazla trafik ve sıralama elde etmenin yollarını bulmak, gerekli optimizasyonları sağlamak.
  • Web sayfasındaki dönüşüm oranlarını arttırmak ve kullanıcıların sitede geçirdikleri süreyi arttırmak.
  • Web sitesinin dışından gelen sosyal medya, reklam ve çeşitli diğer trafik çeşitlerini lehine çevirmek.
  • Firmanın sıralama almak istediği kelimelere göre sayfalarını optimize etmek ve gerekli teknik ayarlamaları sağlamak.
  • Site dışı SEO tarafında marka bilinirliği, backlink (geri bağlantı), trafik gibi alanlardaki süreci doğru bir şekilde değerlendirmek, fırsatları kovalamak.
  • Semrush, Ahrefs, Search Console, Analytics, Tag Manager gibi webmaster araçlarına hakim olmak ve projenin düzenli olarak analizlerini takip etmek.
  • Düzenli aralıklarla firma sahiplerine trafik, sıralama ve çeşitli performansları en anlaşılır şekilde sunmak.

Bunlar temelde bir SEO uzmanının yapması gereken şeyleri temsil eder. Bununla beraber SEO uzmanının yetkin olması gereken bazı alanlar da mevcuttur:

  • Semrush, Ahrefs, Search Console, Analytics, Adsense, Tag Manager, Adwords, Keywordtool.io, PageSpeed Insights ve Rich Results Test gibi webmaster araçlarına hakim olmak.
  • SEO alanında çeşitli projeleri yönetebilecek ve ölçekleyebilecek tecrübeye, bilgi birikimine sahip olmak.
  • Firma içerisindeki pazarlama, yazılım ve editör ekibi ile beraber bir uyum içerisinde çalışmak.
  • Sunucu yönetimi ve kullanımı tarafında orta-üst düzey aralığında bilgi sahibi olmak.
  • Temel düzeyde yazılım bilgisine sahip olmak.

Bu yetkinliklere sahip olan SEO uzmanları sunduğu hizmeti daha pratik ve kolay bir şekilde sunabilmekle beraber firmaya daha fazla katkıda bulunabilirler.

SEO Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

SEO uzmanı maaşları projeye göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda örnek bazı fiyatlandırmalarımız mevcuttur.

  • Tek seferlik bir SEO hizmeti: 1.000-10.000 TL
  • Aylık SEO hizmeti (Remote): 5.000 – 50.000 TL
  • Aylık SEO hizmeti (Fiziksel): 17.500 TL – 65.000 TL
  • Proje bazlı SEO hizmeti: 30.000 TL – 200.000 TL +

Bu kapsamda aklınızda bir fikir oluşması adına SEO uzmanlarının alacağı maaş bilgileri bulunmaktadır. Fakat SEO uzmanının alacağı maaş çalışacağı projeye, firmanın talep ettiği sorumluluklara göre değişiklik gösterebilir.

Belirttiğimiz fiyat limitleri yukarı yönlü ekonomi ve firmaya göre artış gösterebilir. Günümüzde Türkiye’de ortalama SEO uzmanı maaşları bu şekildedir.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olmak için bu alanda deneyim ve tecrübeyle beraber bir bilgi birikimine sahip olmanız şart. Birkaç aylık SEO bilgisi ile hizmet vermeniz çalıştığınız firmaya büyük zararlar sağlayabilir ve bu sizin için sorun olabilir.

SEO alanında yetkinlik sahibi olmak için ilk önerimiz bir web sitesi açmanız ve öğrendiğiniz bilgileri bu web sayfasında denemeniz. İlgili web sayfanızda başarılar elde etmeye başladıkça süreci daha iyi kavrayacaksınızdır.

Fakat bununla yetinmek doğru değildir. Örneğin ilk web sitemiz bir blog sitesi ise bundan sonra kurumsal bir hizmet sitesi veya E-ticaret sitesi açarak farklı altyapılar ve sistematiklere alışabiliriz.

Bu alanlarda başarılar elde edebiliyor, ölçeklendirebiliyor ve bunu profesyonel bir düzeyde yapabiliyorsanız eğer yavaştan bu alanda hizmet vermeyi düşünebilirsiniz.

En çok göz ardı edilen durum ise SEO’da güncel olmanız gerektiğidir. Düzenli olarak yeni bilgilere aç olmalı, keşfetmeli ve arama motorlarının güncellemelerine ayak uydurmalısınız.

Peki temeli nasıl atabilirsiniz? SEO uzmanı olmak için SEO öğrenmeye nasıl başlayabilirsiniz?

Cevabı aslında çok basit.

SEO Eğitim ile SEO Uzmanı Olmak İster misiniz?

SEO uzmanlığı maceranız için başlangıcı yapabilmeniz için çeşitli SEO eğitimlerine ihtiyacınız bulunuyor. Bunları bizzat SEO Eğitim ekibinden canlı & uygulamalı olarak öğrenebilir, Udemy ve çeşitli eğitim platformlarındaki eğitimlere göz atabilirsiniz.

Bununla beraber YouTube, SEO Eğitim’in blog sayfası ve çeşitli pek çok alandan SEO ile alakalı faydalı bilgilere, eğitimlere ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Şayet bizimle çalışarak uygulamalı ve canlı olarak SEO eğitimleri almak isterseniz bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

Bunun haricinde İstanbul Üniversitesi’nin arama motoru optimizasyonu için ücretli bir sertifika programı bulunuyor. Hem SEO’yu öğrenip hem bir sertifika sahibi olmak isterseniz bu eğitime göz atabilirsiniz.

SEO Uzmanı Nasıl Bulunur?

SEO uzmanı arıyorsanız veya bir SEO uzmanı iseniz ancak insanların sizi bulmasını istiyorsanız bunun birden fazla yolu bulunuyor. İlk etapta bir SEO uzmanı iseniz belki de SEO hünerlerinizi gösterip arama sonuçlarında insanların karşısına çıkma vaktiniz gelmiştir. 🙂

Bir SEO uzmanı ihtiyacınız bulunuyorsa bunu sağlayan ajanslarla, SEO Eğitim ekibiyle veyahut çeşitli webmaster & freelancer platformları ile etkileşim içinde olabilirsiniz.

SEO uzmanı bulabileceğiniz birkaç platform:

  • Fiverr
  • Bionluk
  • R10
  • Upwork
  • Black Hat World

Bu platformlar üzerinde hem bir SEO uzmanı bulabilir, hem SEO alanında hizmet veriyorsanız bu platformlarda ticaret gerçekleştirebilirsiniz.

5/5 - (2 votes)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.