Backlink Nedir?

Backlink, diğer web sitelerinden alınan geri bağlantı demektir. Backlinkler sayesinde web sitemize yaptığımız SEO çalışmalarına katkıda bulunabilir, sıralamalarımızı arttırabiliriz.

Bugün sizlere arama motoru optimizasyonu çalışmaları gerçekleştiren kişiler için backlink konusunu derinlemesine inceliyor olacağız. Backlink türleri, alım yöntemleri ve zararlı backlinkler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Backlink, bir başka web sitesi üzerinden almış olduğunuz geri bağlantıları temsil eder. Günümüzde ücretli iş birliklerinde, kaliteli üretilen içeriklerde, link takaslarında ve benzeri yerlerde backlink alımları ve verimleri gerçekleşir.

Backlinkleri bir referans sistemi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin güvendiğiniz bir arkadaşın SEO Eğitim‘i övmesi durumunda SEO Eğitim hakkında bir fikir sahibi olurdunuz, bir güven duyardınız. Google’da aynı bu şekilde düşünüyor.

Fakat bu durumda güvenmediğiniz bir kişiden veya birden fazla kişiden aldığınız övgülerin değeri nedir? Tahmin edebileceğiniz gibi bu övgülerin, yani kalitesiz backlinklerin bir değeri yoktur. Aksine web sitemize ciddi zararlar verebilir.

Aynı zamanda bu bilgileri sesli olarak dinlemek isterseniz, podcast bölümümüze göz atabilirsiniz.

Bu sebepten ötürü backlink çalışmalarında kaliteli bağlantıları düzenli olarak almak sitemize sıralamalarda yükselirken katkı sağlayacaktır.

Site dışı SEO çalışmalarının en temel yapı taşlarından birisi olan backlinkler, özen gösterilmesi gereken bir alandır ve düzenli olarak takip, optimize edilmelidir. Sitenize fayda sağlayabileceği kadar zarar da sağlayabilen bir metriktir.

Backlink Ne İşe Yarar?

Backlinkler dediğimiz üzere bir referans sistemidir. Bu referans sistemi sayesinde Web 2.0 ile beraber gelen backlinkler, arama motorları tarafından sıralamalarımıza katkıda bulunmaktadır. Backlinklerin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıralamalarınıza katkıda bulunur
  • Marka bilinirliğiniz artar
  • Sitenize gelen ziyaretçi artar
  • Potansiyel müşteri sayınız artar

Bununla beraber yanlış yapılan backlink çalışmaları, alınan kalitesiz bağlantılar ve az önceki örneğimize göre güven vermeyen kişilerden gelen referanslar, sitemize faydadan ziyade zarar getirir. Bundan dolayı kaliteli ve faydalı backlink türleri tercih etmemiz gerekir.

Backlink Türleri

Günümüzde pek çok farklı backlink türü bulunmaktadır. Fakat backlink türleri de kendi içinde iki farklı inceleme türüne tabi tutulur. Bunlar Rel etiketine göre ve site yapısına göre olan backlink türleridir. Örneğin bir profil backlink Dofollow veya Nofollow olabilir fakat ikisini de ayrı ayrı değerlendirmek gerekir.

Rel Etiketine Göre Backlink Türleri

Rel etiketine göre olan backlink türleri, arama motorlarının bu bağlantı hakkındaki site sahibinin verdiği bilgiyi temsil eder. Site sahipleri link çıkışı yaparken arama motorlarına bu bağlantı hakkında bilgiler verebilirler. Bu da aslında referans sisteminin bir parçasıdır.

Örneğin ücretli olarak etrafta broşür dağıtan birisini gördüğünüzde bu ücretli bir reklamdır. Bu da aslında rel etiketleri ile “sponsored” olarak belirtilen backlink türü olarak düşünebilir.

Dofollow Backlinkler

Dofollow backlinkler, web site sahiplerinin link çıkışı yaptıkları zaman karşı siteye kesinlikle güvendiklerini temsil eder. Bununla beraber arama motorlarını da bu bağlantıya yönlendirirler.

Dofollow, alabileceğiniz en faydalı bağlantı türleri arasında geçmektedir çünkü direkt olarak arama motorlarına “Ben bu web sitesine kefilim.” demeniz gibi bir anlam taşır. Dofollow bağlantılar şu şekilde gözükür:

<a href=”https://seoegitim.com/” rel=”dofollow”>SEO Eğitim</a>

Nofollow Backlinkler

Nofollow backlinkler, Dofollow’un aksine link çıkışı yapmak istediğiniz fakat güvenilirliğinden emin olmadığınız bağlantıları temsil eder. Bununla beraber arama motorlarının ilgili bağlantıya uğramasını istemiyorsanız da nofollow tagından faydalanılabilir.

Günümüzde pek çok kişi tarafından nofollow bağlantıların değersiz olduğuna dair bir düşünce bulunmakta. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Dofollow bağlantılar nofollow’a nazaran daha faydalı olsa dahi nofollow bağlantılarda web siteniz için bir referans görevi görür ve arama motorları tarafından ödüllendirilir. Nofollow bağlantılar şu şekilde gözükür:

<a href=”https://seoegitim.com/” rel=”nofollow”>SEO Eğitim</a>

Sponsored yani sponsor backlinkler, adı üstünde bir fenomenden yada bir başka web sitesinden ücretli olarak alınan bağlantıları temsilen kullanılır. Bir reklam çalışması, iş birliği veya benzeri bir durumda da bunu arama motorlarına bildirmek için sponsored etiketlerinden faydalanabilirsiniz.

Google yönergelerine göre ücretli backlink alımı yapmak, politika kurallarına aykırıdır. Tespiti durumunda siteniz cezalandırılır ve sıralamalardan düşebilir veya tamamen kaybolabilir. Sponsored bağlantılar şu şekilde gözükür:

<a href=”https://seoegitim.com/” rel=”sponsored”>SEO Eğitim</a>

UGC (Yorum) Backlinkler

UGC backlink türü, kullanıcıların oluşturmuş olduğu bir içeriği temsilen kullanılır. Genelde forum ve bloglarda yapılan yorumlardan alınan bağlantılar, UGC olarak nitelendirilir. UGC bağlantılar şu şekilde gözükür:

<a href=”https://seoegitim.com/” rel=”ugc”>SEO Eğitim</a>

Yapıya Göre Backlink Türleri

Alınan bağlantı türlerinin yapıya göre incelenmesi de çeşitli durumlarda gerekebilir. Yapıya göre olan backlink türleri, Google tarafından farklı şekillerde değerlendirilebildiği gibi faydaları veya zararları bulunabilir.

Örneğin profil backlink türü marka bilinirliğinize olumlu yönde katkıda bulunması muhtemeldir, bunun haricinde footer bağlantıları, bir sitenin bütün sayfalarından alınan sabit bir bağlantıyı temsil eder.

Bu tarz farklı backlink türlerine hakim olmak, ilerleyen dönemde SEO alanında hizmet veren kişiler için veya SEO alanında hizmet almayı düşünen kişiler için bir rehber niteliği taşıyacaktır.

Blog Yorum Backlinkler

Blog yorum türü olarak alınan backlinkler, bir web sitesinin içeriğine yapılan yorumlar ile alınan bağlantılardır. Bu bağlantılar UGC olarak değerlendirilir ve eski döneme nazaran artık pek faydalı bir bağlantı türü değildir.

Fakat EDU & GOV gibi kaliteli, güvenilirliği kanıtlanmış web sitelerinden alınan bağlantılar yorum backlink olarak geçse de, sitenin kalitesinden ve otoritesinden kaynaklı web sitenize fayda sağlayabilir.

Tanıtım Yazısı

Tanıtım yazıları, bir başka web sitesinden ücretli olarak bir makale paylaşılması ile alınan bağlantılardır. Bu backlink türü, günümüzün en kuvvetli backlink türleri arasında yer alır. Tanıtım yazılarında anahtar kelimelerden veya içeriğin sonuna kaynak belirtilerek backlink alınabilir.

Ücretli olarak alınan tanıtım yazılarında bağlantıların düzgün bir şekilde yerleştirilmesi, mantıklı kurgulanması ve doğal bir görünüm yakalanması mühimdir. Aksi takdirde web sitenize faydadan ziyade zararı olur.

Tanıtım yazıları, düzgün kurgulanması takdirinde sitenize ziyaretçi ve potansiyel müşteri de çekebilmektedir. Fakat bunun için tanıtım yazısı aldığınız web sitesinin sıralama alması veya site içi gezinmenin yüksek olması gerekmektedir.

Footer Backlink

Footer backlinkler, bir web sitesinin footer (alt alanı) yada sidebar (sağ taraf) bölümünden alınan sabit bir bağlantıyı temsil eder. Genelde sponsor olarak belirtilirler ve güçlü bir backlink türüdür.

Örneğin bir web sitesinin 8000 tane sayfası bulunuyorsa, footer backlink almanız, 8000 tane backlink alacağınız anlamına gelir. Footer backlinkler genelde aylık periyotlarla satılması sebebiyle maliyetli backlink türleri arasındadır.

Profil Backlink

Profil backlinkler, sosyal medya veya üyelik sistemi olan otoriter platformlardan alınan backlinkleri temsil eder. Örneğin Pinterest, Instagram, Github gibi platformlarda profil oluşturarak kolaylıkla profillerinizden backlink alabilirsiniz.

Profil backlinkler, günümüzün faydalı backlink türleri arasında yer alır. Google açısından marka bilinirliği ve site otoritesine katkıda bulunur ve sıralamalarınızda etkili bir rol oynarlar.

Podcast Backlink

Podcast backlinkler, Spotify gibi platformlar üzerinde podcast yayınları oluşturarak bölümlerden alınan backlinkleri temsil eder. Bu backlinkler günümüzde oldukça popüler ve faydalı backlink türleri arasında yer almakla beraber yenilikçi olması sebebiyle içeriğimize eklemek istedik.

Podcast backlinklere benzer olarak YouTube üzerindeki videolardan aldığınız backlinklerde örnek gösterilebilir. Buna ek olarak SEO Eğitim Konuşmaları podcastimizi örnek verebiliriz.

Forum Backlink

Forum backlink, forum sitelerinden alınan backlinkleri temsil eder. Bu bağlantılar genelde UGC türündedir ve kaliteli bağlantılar arasında yer alır. Forum backlinkleri, forumdaki üyelerin etkileşimi sayesinde kolaylıkla sitenize trafik getirebilmesi sebebiyle sıralamalarınıza katkıda bulunabileceği gibi ziyaretçi ve müşteri de çekme potansiyeline sahiptir.

Resim Backlinkleri

Web sitenizde bulunan resimlerin başka web siteleri tarafından direkt olarak kullanılması ile resim dosyalarınıza bağlantı alabilirsiniz. Bu bağlantı türü arama sonuçlarına direkt olarak etki etmese bile “Görseller” sekmesindeki sıralamanıza katkıda bulunur.

Paravan Blog

Paravan bloglar, size ait olan ve hedef sitenizle aynı sektörde olan sitelerinizdir. Bu siteler, ana sitenizle beraber yükseltilir ve bu paravan blog üzerinden hedef sitenize footer veya tanıtım yazısı çıkışları yapılır. Bu yöntem, kurgulaması zor olsa da faydalı backlink türleri arasında yer alır. Zaman ve maliyet bakımından yıpratıcı olması sebebiyle pek çok kişi tarafından tercih edilmez.

Backlink Nasıl Alınır?

Backlink alımları için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler bulunur. Bunların en kolayı para ödeyerek backlink almak olsa da, bu Google yönergelerine aykırı olması sebebiyle ücretsiz olan bağlantıları derleyeceğiz.

1- Web sitelerine, forumlara sitenizle ve içerikle alakalı yorumlar atarak sitenize bağlantı alımları yapabilirsiniz.

2- Ücretli marka anlaşmaları ve işbirliği yaptığınız firmaların web siteleri üzerinden kendinize backlink alımı için ricada bulunabilirsiniz. Bu backlink türlerinde sponsored etiketinin kullanılması önerilmektedir.

3- Arama sonuçlarında karşınıza çıkan site sahiplerinden içeriğinize link çıkışı yapmaları için ricada bulunabilirsiniz. Bunun alternatifi olarak web sitelerindeki içeriklerde bulunan dış bağlantılar kırılmış ise, bunu site sahibine bildirerek sizin içeriğiniz ile bu bağlantının değişmesi için ricada bulunabilirsiniz.

4- Kaliteli içerik üretmeniz, zamanla web sitelerinin sizi referans göstermesine yol açabilir. Kaliteli ve niş alanlarda ürettiğiniz içeriklerle başka web sitelerinden doğal olarak bağlantı alabilirsiniz.

5- Başka web sitelerine ücretsiz olarak içerikler üreterek kendinize backlink alımları yapabilirsiniz. Günümüzde pek çok web sitesi ve platform, bu şekilde backlink çıkışlarına izin vermekte.

6- Kendi paravan blog ağınızı kurarak ilerleyen dönemde paravan bloglarınızdan kendi web sitenize link çıkışı yapabilirsiniz.

Kaliteli Backlink Kaynakları Nasıl Bulunur?

Kaliteli backlink kaynakları bulmak için kullanabileceğiniz en sağlam yöntem, rakiplerinizin backlink profillerini incelemektir. Bunun için Semrush, Ahrefs gibi araçları kullanarak rakip web sitesinin almış olduğu backlinkleri tespit edebilir, benzer bir yapıyı taklit edebilirsiniz.

Bunun haricinde ise sektörünüzle alakalı web sitelerini inceleyerek bu web sitelerinden link alımı için ricada bulunabilirsiniz. Bu bağlantılar tanıtım yazısı olarak alınabilir ve oldukça faydalı bir yöntemdir.

Backlink Stratejisi Nasıl Olmalı?

Backlink alımları yaparken gaza gelmemeniz, kaliteli ve otoriter kaynaklardan backlinkler almanız ve düzgün bir backlink profili oluşturmanız önemlidir. Sizler için başlangıç düzeyindeki web siteleri için backlink alımları için örnek bir yol haritası anlattık. Bununla beraber backlink alımlarında yapılan yanlışlar ile alakalı bilgiler verdik.

YouTube video

Videoyu izledikten sonra bu içeriğe veya YouTube videosuna yorum olarak sizin backlink stratejinizi paylaşabilirsiniz. 🙂

Backlink Analizi Nasıl Yapılır?

Backlink analizi, hem kendi sitenize gelen faydalı ve zararlı bağlantıları tespit etmek için, hem de rakiplerinizin almış olduğu backlinkler hakkında bir tespit ve analiz yapmak için kullanılmaktadır.

Backlink analizi yapmak için temelde kullanabileceğiniz 3 farklı araç bulunur:

  • Search Console
  • Semrush
  • Ahrefs

Search Console aracı, bizzat Google’a ait olan Webmaster platformudur. Bu platform üzerinde doğrulamış olduğunuz, size ait olan sitelerin backlink profillerini inceleyebilirsiniz. Bunun için Bağlantılar sekmesinde girdikten sonra en çok hangi sitelerden, kelimelerden bağlantı almışsınız, en çok hangi sayfalarınız backlink almış bunları tespit edebilirsiniz.

Search Console Bağlantılar Sayfası

Semrush ve Ahrefs araçları, ücretli olan premium analiz araçlarıdır. Bu araçlar ile sadece backlink değil, kendi ve rakip sitelerinizi pek çok alanda gözlemleyebilir, analiz edebilirsiniz. Bu araçlarda alan adını arattıktan sonra “referring domains” kısmından backlink profillerine göz atabilirsiniz.

Backlinklerin Kalitesi Nasıl Ölçülebilir?

Backlinklerin kalitesini ölçmek için kullandığımız bazı araçlar bulunur. Bu araçlar arama motorları açısından bir SEO kriteri değildir. Fakat bu araçlar sayesinde sitelerin otoritesi ve kalitesi hakkında bir fikir edinebiliriz.

Bunun için kullanabileceğimiz farklı metrikler bulunur:

  • DA & PA değerleri: MOZ aracına ait domain ve sayfa otoritesini belirten değer.
  • DR & UR değerleri: Ahrefs’e göre domain ve sayfa otoritesini puanlayan değer.
  • AS değerleri: Semrush’a göre web sayfalarının otorite puanlarını belirten değer.

Belirtmiş olduğumuz otorite değerlendirme puanları arasından en sık kullanılanı DA & PA değerleridir. Bu analiz araçları ücretli olmalarına rağmen MOZ’un sunmuş olduğu DA & PA değerleri ücretsiz bazı araçlar ile test edilebilir.

Ücretsiz DA & PA analizi için: Tıkla

Sıkça Sorulan Sorular

Backlink ile alakalı hem sizden gelen hem genel SEO camiasında sıkça sorulan soruları burada derleyip cevaplandırıyoruz.

Backlink Hizmeti Almak Zararlı mı?

Backlink hizmeti almak veyahut ücretli anlaşmalar ile beraber alınan bağlantılara Google sıcak gözle bakmamaktadır. Bu sebepten ötürü “sponsored” rel etiketinin kullanılmasını önermektedir.

Fakat ücretli alınan backlink çalışmalarında bile sürecin olabildiğince doğal ve trafik getirebilen bir kaynak olması sizin sitenize fayda sağlayacaktır rel etiketine bakılmaksızın.

Backlink Nasıl Indexletilir?

Backlinkleri dizine eklemek için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcut. Bunlar katman sistemi, organik trafik gönderimi, Indexer PBN kurulumları gibi seçenekler olabilir.

Fakat her bağlantı index almayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken ilk husus Google’ın bu bağlantıyı görüp görmediğinden emin olmaktır.

Sonuç

Bu içeriğimizde sizlere backlink hakkında sunabildiğimiz, işinize yarayacak her alanda bilgiler vermeyi hedefledik. Sunduğumuz bilgiler ile backlink çalışmalarınızı yönetebilir, stratejinizi oluşturabilir, bir hizmet verirken veya alırken sürece daha fazla hakim olabilirsiniz.

5/5 - (2 votes)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.