E-E-A-T Nedir? Google’ın Kalite Yönergeleri!
Google’ın amacı kullanıcılarına en doğru, alakalı ve güvenilir içeriği en iyi formatta sunabilmektir. Bunun için ise Google’ın çeşitli algoritmaları bulunur ve web sitelerini bu algoritmalara göre filtreler. E-E-A-T ise arama motorunun kalite puanlayıcı yönergeleridir. Doğrudan bir sıralama faktörüdür.
E-E-A-T, Google’ın bir web sitesinin kalite düzeyini ölçmek için kullandığı kalite puanlayıcı yönergeleridir. Bu yönergelere bakarak bir web sitesinin sunduğu içeriklerin kalitesi, bu alandaki yetkinliği, şahsın veya firmanın tecrübesi gibi konular baz alınır.
E-E-A-T’nin açılımı şu şekildedir:
- Experience
- Expertise
- Authoritativeness
- Trustworthy
Arama motoru Google, bu 4 kritere göre web sitenizin kalitesini değerlendirir. Site sahiplerinin yapması gereken ise web sitelerini bu kriterlere göre optimize etmek, SEO süreçlerini bu kriterler doğrultusunda yürütmektir.
E-E-A-T kavramı ilk başta 1 Ağustos 2019 tarihinde E-A-T olarak yayınlandı. 15 Aralık 2022 tarihinde ise Expertise kavramı eklenerek E-E-A-T olarak güncellendi.
E-E-A-T Ne İşe Yarar?
E-E-A-T kavramı Google tarafından kullanılan, bir içeriğin kalite ve güvenilirliği konusunda değerlendirme yapabilmesi için kullandığı yönergelerdir. E-E-A-T kapsamında uygun bir içerik ve web sitesi sunabilirseniz sıralamalarınız artacaktır. E-E-A-T’nin faydaları şunlardır:
- Sıralama artışı
- Kullanıcı deneyimi
- Otoriterlik
Experience (Deneyim)
E-E-A-T’nin ilk metriği olan Experience (Deneyim ), ilgili içerik yazarının konu ile alakalı deneyimlerine odaklanır. İlgili yazarın gerçekten makalesinde bildiği, deneyimlediği konulardan bahsediyor olması önemlidir.
Buna örnek olarak;
- Bir ürünü kullanmış olan kişinin ürün hakkındaki fikirlerini yazması.
- Bir firmayı denemiş olan müşterinin yaşadığı bir deneyim/anıyı anlatması.
- Bir diş doktorunun düzenli olarak yaptığı diş bakımı konusu ile alakalı bilgiler vermesi.
- Bir aşçının yemek tarifleri anlatması.
Örnekleri deneyim olarak düşünülebilir. Bu hususta Google, yazarın sunduğu bilgilerin daha güvenilir ve gerçek olması için deneyim kriterine önem vermektedir.
Expertise (Uzmanlık)
Buradaki Expertise (uzmanlık) terimi expertise (deneyim) ile çok karıştırılmaktadır. Expertise kısmındaki temel kriter yazarın bu alandaki resmi uzmanlığını baz alır. Bu sayede doğrulanmış gerçek bilgilerin sunulması kolaylaşır.
Örneğin şu anda okuduğunuz makale bir SEO ajansı tarafından yazılmakta. Aynı şekilde bu makaleye güvenmenizin sebebi de SEO Eğitim markasının değeri ve uzmanlığı ile alakalıdır. Aynı makaleyi alakasız bir genel blog veya haber sitesi üzerinden okumuş olsaydınız, bilgilerin güvenilirliği tarafında tereddüte düşebilirdiniz.
Authoritativeness (otoriterlik) kavramı tahmin edebileceğiniz üzere ilgili sitenin, sayfanın ve yazarın otoritesi ile alakalıdır. Bu otorite kavramı içerik taraflı değil, içerik dışında başka web siteleri veya kullanıcılar tarafından kazanılan otoritedir.
Buna örnek olarak ilgili blog içeriklerinin veya E-ticaret ürünlerinin yorumları, forum sitelerinde marka/kişi hakkında yapılan konuşmalar, ilgili web sayfasının almış olduğu backlinkler gibi konular otorite kavramını etkiler.
Trustworthy (Güvenilirlik)
Son faktörümüz Trustworthy (güvenilirlik) ise genel çapta ilgili web sitesinin ne kadar güvenilir olduğunu baz alır. Bu geniş bir kapsamdır ancak oldukça önemlidir.
Örnek olarak;
- Bir E-ticaret sitesindeki ödeme seçenekleri.
- İletişim sayfasında markanın/kişinin iletişim bilgileri ve işletme harita konumu.
- İçerikte kullanılan kaynaklar için alıntı göstermek.
- Ziyaretçi ve müşteri yorumlarını şeffaf bir şekilde yayınlamak.
Güvenilirlik kısmında karşımıza çıkan, örnek verebileceğimiz konular arasındadır. Bizde bu içeriğimizi hem örnek olması amacıyla E-E-A-T kapsamında daha güvenilir bir hale getirmek için kaynak bıraktık. 🙂
Kaynak: Google PDF