ChatGPT SEO İçin Nasıl Kullanılır?

Son dönemin trendi olan yapay zeka ile beraber bu araçlardan maksimum performansı almak istiyoruz. Bu içeriğimizde ChatGPT aracının SEO için nasıl kullanılabileceğine dair sizlere bilgiler vereceğiz.

Bu içeriğimiz sayesinde örnek uygulamalar, hazır promptlar ile beraber kendiniz de promptları geliştirmek için fikirler elde edebileceksiniz.

Size gösterdiğimiz 9 farklı fikiri geliştirebilir, kendi SEO süreçlerinize entegre edebilirsiniz.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen dil modeli GPT 3.5’a dayalı bir sohbet robotudur. Günümüzün en gelişmiş yapay zekalarından birisi olan ChatGPT’ye ücretsiz ulaşabilirsiniz.

ChatGPT’yi kullanmak için https://chat.openai.com/auth/login adresini ziyaret edebilir, hızlıca bir hesap oluşturabilirsiniz.

ChatGPT Ekranı

ChatGPT muazzam bir yapay zeka aracı. Bize sunduğu avantajlar ile beraber SEO süreçlerimizi çok daha kolay yönetebiliyoruz artık.

ChatGPT ile Neler Yapılabilir?

ChatGPT ile yapabileceklerinizin neredeyse bir sınırı yok. ChatGPT’ye doğru komutları verdiğiniz müddetçe, yapay zekayı doğru bir şekilde eğittiğiniz müddetçe sorunsuz bir şekilde pek çok farklı işinizi sizin için bu yapay zeka çözebilir.

ChatGPT içerik yazarlığında, pazarlama alanında, yazılımlarda, hikaye ve kurgu oluşturmada, basit işlemleri çalıştırmada ve benzeri pek çok alanda kullanılabilir. Biz bugün SEO için ChatGPT’yi nasıl kullanabileceğimize değiniyor olacağız.

Bu içeriğimizde paylaşılan komutlar ChatGPT 3.5 ücretsiz sürümü içindir.

ChatGPT SEO İçin Nasıl Kullanılır Harika 9 Fikir

ChatGPT’yi SEO için kullanmanız adına bu içeriğimizde 9 tane uygulamalı fikir ekledik. Bu fikirleri ve promptları kendiniz de geliştirerek özgün sonuçlar elde edebilirsiniz. Neler yaptığınızı yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

1- Arama Niyeti Öğrenme

ChatGPT sayesinde hedef anahtar kelimelerimizin arama niyetini öğrenebiliriz. Bu sayede doğru hedef kitleye doğru içeriği sunduğumuzdan emin olabiliriz. Aşağıdaki prompt örneğini kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki anahtar kelimeler için arama niyetlerini (bilgi, gezinme, ticari araştırma, işlemsel) belirleyen bir tablo hazırlar mısın?

Anahtar Kelimeler: SEO Nedir, SEO Eğitimi, SEO Hizmeti, SEO, SEO Uzmanı
ChatGPT Aranma Niyeti Analizi

Bu promptu geliştirerek arama niyeti tarafında kullanıcılarınızın direkt olarak ne yapmak istediği konusunda fikirler alabilirsiniz.

2- SEO Uyumlu İçerik Şablonu Oluşturma

ChatGPT sayesinde içeriklerimiz için hazır bir şablon oluşturabiliriz. Bu şablonda hedef anahtar kelimemiz veya başlığımıza göre bize başlık hiyerarşisi ile beraber bir içerik şablonu hazırlayabilir.

Aşağıdaki hedef anahtar kelimem için bir içerik oluşturmak istiyorum. LSI mantığına uygun olarak bu kelime için bir içerik planı oluşturmama yardım et. H1, H2, H3, H4 başlıkları ile beraber bir içerik şablonu oluştur.

Anahtar kelime: SEO Nedir?
ChatGPT İçerik Şablonu

Bu şekilde oluşturacağımız içerikler için ana başlığımız dahil olmak üzere bir şablon oluşturabiliriz. Bu komutun geliştirilmesi, farklı formatlarda sunulması ve hatta bu içeriğin doldurulması bile mümkün.

3- Harekete Geçirici Meta Etiketleri Oluşturma

Özellikle tıklama oranlarımızı arttırabilmemiz için harekete geçirici title ve meta açıklamalarına ihtiyacımız var. Şimdiki kullanacağımız iki farklı prompt ise bize hem başlık hem meta açıklaması tarafında öneriler veriyor.

Bu promptu geliştirirseniz tek bir çıktıda ikisini de alabilirsiniz.

Harekete geçirici, ilgi çeken başlıklar oluşturmak için şu komutu kullanabilirsiniz:

Bana içerik konumla alakalı, 65 karakteri geçmeyen ve insanları harekete geçirebilecek 10 tane başlık önerisi yapar mısın?

Konu: SEO Nasıl Yapılır?
ChatGPT Harekete Geçirici Title Belirleme

Şimdi ise harekete geçirici, güzel meta açıklamalarını nasıl alacağımıza bakalım. Şu komut işinize yarayacaktır:

"SEO Nasıl Öğrenilir" konusu ile alakalı bir içerik hazırlıyorum. İnsanları harekete geçirecek 10 tane meta açıklaması öner. Meta açıklamalarını 140-160 karakter arası yaz. Meta açıklamalarını 2 cümleden oluştur.
ChatGPT Harekete Geçirici Description Belirleme

Bu prompt içerisinde özel olarak minimum 140 harf ve 2 cümle kurallarını koymamızın sebebi çok kısa bir meta açıklaması oluşturmasını istemememizden kaynaklanıyor.

4- HTML Etiketi Uygulaması

ChatGPT ile sitenizde eksik olan pek çok HTML etiketini ekleyebilirsiniz. Bunlar dil, canonical, meta etiketleri gibi pek çok seçenek olabilir. Buna benzer olarak site haritasını, robots.txt dosyanızı oluşturmak gibi farklı opsiyonlarda da kullanabilirsiniz.

Bu HTML etiketlerini baştan sona gerekli bilgileri bile ChatGPT’nin yerleştirmesini isteyebilirsiniz. Alternatif olaraksa kod yapıları hakkında bilgi edinebilir, nasıl uygulanacağına dair talimatlar alabilirsiniz.

Örneğin bir link çıkışı yaparken kullanacağımız a etiketi hakkında bilgi almak istediğimizi varsayalım ve SEO Eğitim’in ana sayfasına link çıkışı yapmak istediğimizi söyleyelim.

Sitem üzerinden https://seoegitim.com/ adresine link vermek istiyorum. Bana kullanmam gereken HTML etiketini yazar mısın?
ChatGPT HTML Etiketi Oluşturma

Bu ve benzeri pek çok farklı HTML sorunlarınızı çözebilir, bunu ileri taşıyarak JS & CSS kodlarınızı da ChatGPT aracına yazdırabilirsiniz.

5- LSI Anahtar Kelimeler

Bir anahtar kelimenin LSI mantıktaki diğer anahtar kelimelerini merak ediyorsak ChatGPT aracı bize bu konuda bir fikir verebilir.

Bana Bitki kelimesiyle alakalı başka LSI uyumlu kelime önerileri yap.
ChatGPT LSI Kelime Önerileri Almak

Bu kodu içerik planlamaları yaparken, içeriğinizi oluştururken kullanabilirsiniz.

6- SEO İçin Eksik İçerik Tamamlamak

ChatGPT aracını içeriklerinizi tamamlamak için kullanabilirsiniz. İçerik tamamlamaktan kastımız farklı konulara evrilebilir. Örneğin bir içeriğinizi ChatGPT’ye kopyala yapıştır yaptıktan sonra aşağıdaki kodu kullanarak içeriğinizde içermeniz gereken LSI kelimelere ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki içerikte kullanmam gereken LSI anahtar kelimeleri ve bu kelimelerin konumlarını bana listeler misin?

{İÇERİĞİNİZ}

Veya içeriğinizdeki başlıkları ChatGPT aracına sunarak değinebileceğiniz diğer konular, alt başlıklar hakkında bilgiler elde edebilirsiniz.

Aşağıda "{İÇERİĞİNİZİN KONUSU}" konulu içeriğimin başlıkları yer alıyor. Bana içeriğimde değinebileceğim alt başlık önerileri yapar mısın?

{BAŞLIKLARINIZ}

Yaratıcılığınıza bağlı olarak buna benzer pek çok fikir ve kullanım yöntemi oluşturabilirsiniz.

7- Sitenize Uygun Schema Yapılarını Oluşturma

ChatGPT aracı ile aynı HTML etiketleri oluşturma yöntemimizdekine benzer şekilde schema yapıları oluşturabiliriz. Bu yöntemde ise bir farklılığımız bulunuyor. Schema yapıları değişen ve gelişen bir yapıdadır. Fakat ChatGPT 3.5 sürümü 2021’den sonraki verilere erişememekte.

Bu sebepten ötürü yanlış schema yapıları kullanmak istemiyoruz. Bunun için yapmamız gereken ise istediğimiz güncel schema yapısının dökümanını ChatGPT’ye atmak. Bu sayede yapay zekayı eğitmiş olacağız.

Schema yapılarının dökümanları için Schema.org web sitesinden faydalanacağız. Burada dilediğiniz her türlü schema yapısının detaylı kullanımlarına ulaşabilirsiniz. Ek olarak Google’ın kendi schema dökümanlarını da isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz.

Örneğin ChatGPT’ye FAQ schema yapısının dökümanını iletelim. Aldığımız cevabın bir önemi bulunmuyor. ChatGPT bu verileri bu sohbet için aklında bulunduracak.

Şimdi ise bize güncel verilere dayalı olarak bir FAQ schema yapısı için taslak oluşturmasını isteyelim. Dilerseniz direkt olarak sorular ve cevapları vererek ChatGPT’nin doldurmasını isteyebilirsiniz bu verileri.

ChatGPT ile Schema Oluşturmak

Gördüğünüz gibi FAQ schema yapısını verdi ve bize bu kod yapısında nereye ne yazmamız gerektiğini belirtti. Bu şekilde schema yapılarını oluşturmak için ChatGPT aracından faydalanabilirsiniz.

8- Kullanışlı SEO Checklistleri Oluşturma

ChatGPT ile çok kolaylıkla SEO checklistleri oluşturabilirsiniz. Bu checklistler ile beraber işlerinizi kolaylaştırabilir, hata payını düşürebilirsiniz.

Örneğin bulduğumuz anahtar kelimelerin bize uygun olup olmadığının teyidini almak için bir checklist oluşturmak istiyoruz. Şu kodu kullanabiliriz:

Bir anahtar kelime analizi yapacağım. Bulduğum anahtar kelimelerde dikkat etmem gereken, teyidini almam gereken unsurlar için bana tablo formatında checklist hazırla.
ChatGPT ile Checklist Oluşturmak

Bu kodu pek çok farklı alanda özelleştirebilir, kolaylıkla kullanabilirsiniz.

9- ChatGPT ile SEO Uyumlu Makale Yazma

ChatGPT’nin en sıklıkla kullanıldığı alan olan makale yazımı konusunda da sizler için hazır bir prompt ve video hazırladık. İlgili videodaki adımları takip ederek kolaylıkla ChatGPT ile yüksek kaliteli içerikler üretebilirsiniz.

YouTube video

Arama motorlarının kriterlerine uygun, kaliteli ve düzgün içerikleri ChatGPT ile üretebilsekte aldığınız çıktılar her zaman mükemmel olmayabilir. Bu yüzden yapay zekanın verdiği sonuçları kısa ve küçük dokunuşlar ile mükemmelleştirebilirsiniz. 🙂

ChatGPT’nin SEO’ya Etkisi

ChatGPT çıktığından beri insanlar bu aracın SEO için zararlı mı yoksa zararsız mı olduğu konusunda ikiye ayırılmış bulunuyorlar. Bu durumda ise SEO çalışmalarının asıl odağını unutmamak gerekir.

ChatGPT ile hazırladığınız içerikler eğer kullanıcının ihtiyacını gideriyor, arama niyetine uyuyorsa ve sunulan bilgiler doğru ise arama motorları bu yazının yapay zeka tarafından yazılıp yazılmadığına dikkat etmezler.

Aynı zamanda arama motorları açısından bu konuyu dikkate almak, haksız yere pek çok web sitesi sahibinin sıralamalarının gerilemesine yol açabilir. Bu sebepten ötürü riskli bir hamledir.

ChatGPT ile içerik üreteceğiniz zaman aldığınız çıktılarda her zaman üstünden geçin, özelleştirmeler yapın ve düzenleyin.

ChatGPT Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

ChatGPT kullanırken hem SEO hem normal kullanım kapsamında dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır:

  • ChatGPT ile aldığınız çıktıların doğruluğuna ve ChatGPT’nin sizi anladığına emin olun.
  • ChatGPT’nin 3.5 sürümünün 2021’den sonraki verilere erişimi olmadığını unutmayın.
  • ChatGPT’yi eğitebileceğinizi ve dilediğiniz formatta dilediğiniz sonuçları almanıza yardımcı olacağını unutmayın.
  • ChatGPT 4 sürümünde dil algılama yöntemleri daha gelişmiş olduğu için içerik üretiminde daha faydalı olabilir.

SEO İçin Kullanabileceğiniz Diğer Yapay Zeka Araçları

SEO için kullanabileceğiniz pek çok yapay zeka aracı bulunuyor ve her geçen gün yeni araçlar türüyor. Bu alanda ChatGPT öncü durumda olsa da kullanabileceğiniz diğer yapay zeka araçları da mevcut tabii ki.

  • Midjourney: Görsel oluşturma.
  • Jasper AI: İçerik oluşturma.
  • Copy AI: İçerik oluşturma.
  • Opus PRO: Videolardan kısa klipler oluşturma.
  • Hotpot AI: Toplu yapay zeka araçları.

Buradaki yapay zeka araçları dışında sizin kullandığınız, beğendiğiniz ve önerdiğiniz yapay zeka araçlarını bize iletebilirsiniz.

4.7/5 - (6 votes)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.