Arama Niyeti Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

Arama niyeti (Search Intent), anahtar kelime tespitlerinde hedef kitlemizin ne istediğini tespit etmek ve buna yönelik pazarlama ve içerik çalışmaları yapmak için kullanılır. Bu hususta SEO kapsamında arama niyeti büyük önem taşır.

Arama niyeti, bir kullanıcının yaptığı arama sorgusunun amacını temsil eder. Bir kullanıcının bir arama sorgusunu neden yaptığını anlamak, kullanıcının karşısına en uygun sonucu sunabilmemize olanak tanır.

Arama motorları da bu mantık üzerinden ilerler. Örneğin “SEO hizmeti” aramasını yapan bir kullanıcı bu hizmeti satın almak veya araştırmak istiyor olması muhtemeldir. Arama motorlarının da bu durumda kullanıcının talebine en uygun içeriği sunmaları gerekmektedir.

Arama niyetleri temelde 4 farklı gruba ayrılırlar. Bunlar:

  • Gezinme amaçlı
  • Bilgi edinme amaçlı
  • Ticari amaçlı
  • Aksiyon amaçlı

Şeklinde listelenebilir. Her bir arama niyeti özünde ayrı bir sayfayı, belki sektörü veya iş kolunu temsil edebilir. Örneğin “SEO Nedir” aramasını yapan bir kullanıcının karşısına en iyi SEO firmalarının kim olduğunu çıkartmak anlamsız bir hamledir.

Bu durumda arama motorları sıralama tarafında arama niyetine en uygun sayfaları sıralamaya almaktadırlar. Buna başka bir örnek olaraksa “Altın kolye” aramasını düşünebilirsiniz. Bu arama sorgusunu yapan kişi altın kolye modellerine veya fiyatlarına bakıyor olabilir. Ancak siz bu kullanıcının karşısına altın kolye nedir, neyden yapılır konulu bir blog içeriği ile çıkamazsınız.

Şimdi dilerseniz bu arama niyeti türlerini daha detaylı olarak inceleyelim.

Bilgi Edinme Amaçlı (Informational Intent)

Bilgi edinme amaçlı arama niyeti günümüzde en çok web sitesine hitap eden arama niyetidir. Genelde blog siteleri tarafından sıkça kullanılır. Amacımız bilgi edinme olduğu için bu arama sorguları genelde “Nedir, Nasıl Yapılır, Kimdir, Nerede” gibi kelime öbekleri içerir. Ancak bütün bilgi niyetli aramalar soru kalıbı içermez.

  • “SEO”
  • “Çikolatalı kek tarifi”
  • “Backlink nedir?”
  • ” Andrew Tate Kimdir?”

Bu örnekler bilgi edinme amaçlı arama niyetine örnek gösterilebilir.

Gezinme Amaçlı (Navigational Intent)

Gezinme amaçlı arama niyeti, kullanıcının hali hazırda bildiği spesifik bir sayfayı araması demektir. Gidilmek istenilen yer bellidir ve genellikle bir markanın adı veya sayfa adı burada kullanılır. Bu arama niyetinde marka sahibi olmayan herhangi bir sitenin sıralama alması, alsa bile trafik elde etmesi genellikle mümkün değildir.

  • “YouTube”
  • “Instagram”
  • “E-Devlet Giriş”
  • “SEO Eğitim Niche Kelime Bulma Eğitimi”

Bu örnekler gezinme amaçlı arama niyetine örnek gösterilebilir.

Ticari Amaçlı (Commercial Intent)

Ticari amaçlı arama niyetinde kullanıcılar bir ürünü yada hizmeti satın almayı düşünüyor olabilirler ancak bunun için bir araştırma sürecindelerdir. Lokasyon, fiyat, kalite gibi unsurlara göre inceleme ve araştırma yapan kullanıcılar bu arama niyetine girerler.

  • “En iyi SEO firmaları”
  • “Antalya diş hekimi”
  • “En ucuz araba yıkama”

Bu örnekler ticari amaçlı arama niyetine örnek gösterilebilir.

Aksiyon Amaçlı (Transactional Intent)

Aksiyon yani işlem amaçlı arama niyetinde kullanıcılar satın alma, abone olma gibi bir aksiyon kararı vermişlerdir. Genellikle satın al, kupon kodu, kaydol gibi kelime öbekleri aksiyon amaçlı arama niyetinde bulunur.

  • “iPhone 15 Pro satın al”
  • “Haftasonu uçak biletleri”
  • “Sinema için indirim kuponu”

Bu örnekler aksiyon amaçlı arama niyetine örnek gösterilebilir.

Arama Niyeti SEO İçin Neden Önemlidir?

Arama niyeti SEO açısından büyük önem taşır. Arama niyetini yanlış anlayan site sahipleri ve içerik üreticileri hedefledikleri arama niyetinde hiçbir şekilde sıralama alamazlar.

Buna örnek olarak “iPhone 15 satın al” arama sorgusunu yapan kullanıcı bir ürün satış sayfası görmek ister. Ancak siz ziyaretçinin karşısına bir blog içeriğiyle çıkmayı denerseniz ilgili kullanıcı sitenizden hemen çıkacaktır. Aynı zamanda arama motoru da sitenizi sıralamaya sokmayacaktır.

Bu yüzden anahtar kelime analizi yaparken arama niyetine önem göstermek kritik bir konudur. Hedef anahtar kelimelerinize içerik sayfaları oluştururken kullanıcılarınızın arama niyetini en iyi şekilde karşıladığınıza emin olun.

Arama Niyeti Nasıl Tespit Edilir?

Arama niyetini tespit etmek için birkaç farklı yöntem bulunur. Bazı araçlar bunu bize sabit verilerle söyleyebilirler. Bunun haricinde her bir kelimenin üstüne düşünerek, kullanıcı gibi hareket ederek ve SERP sonuçlarını analiz ederek bizde arama niyetini tespit edebiliriz.

Arama niyeti tarafında Semrush, Ahrefs gibi araçlar sayesinde anahtar kelimelerinizin arama niyetlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu araçlar günümüzün popüler SEO araçlarındandır.

Aynı zamanda ChatGPT aracını kullanarak bir kelimenin arama niyeti hakkında kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz. Bu konuyu anlattığımız yazımıza göz atın: ChatGPT SEO – Aranma Niyeti Analizi

Bunun haricinde kendiniz bir kelime üzerine düşünerek, SERP sonuçlarına bakarak bir kullanıcının ne amaçladığını öğrenebilirsiniz. SERP sonuçlarında gördüğünüz web siteleri veya SERP özellikleri size ilgili arama niyeti hakkında bilgiler sunabilir.

3/5 - (2 votes)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.