Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?
Search Console ile sitemizin Google tarafındaki sürecini yönetebilir, analiz ve kontrol edebiliriz. Bugün sizlere Search Console nedir, nasıl kullanılır ve kurulumu nasıl yapılır konularından bahsediyor olacağız.
Search Console, SEO camiasında olmazsa olmaz araçlarımızdan bir tanesidir. Sitenizi Google’da dizine ekletmek, performans takibi ve analizler yapmak istiyorsanız, Search Console’a ihtiyacınız var.
Bu içeriğimiz ile beraber Search Console’un faydalarına ve kurulumunu hızlıca nasıl yapabileceğinize dair bilgiler elde edeceksiniz.
Search Console Nedir?
Search Console, webmaster kişiler için web sitelerini Google’a eklemeleri için oluşturulmuş bir platformdur. Bu platform sayesinde sitenizi Google arama motorunda dizine eklenmeye başlamasını sağlayabilirsiniz.
Search Console, Google’a ait bir webmaster platformudur. Bu platform üzerinde kullanıcılar sitelerini Google’da dizine eklenmesi için talepler oluşturabilirler. Bununla kalmayıp sitelerinin optimize ve analiz süreçlerinde bu aracı kullanabilirler.
Optimizasyondan kastımız ise teknik SEO taraflı yapılan optimizasyonlardır. Bu optimizasyonların geneli direkt olarak Search Console odaklı ilerlemektedir. Ek olarak Search Console tamamen ücretsiz bir araçtır.
Search Console Ne İşe Yarar?
Search Console ile yapabileceğiniz pek çok unsur mevcut. Search Console’un en kritik özellikleri ise şunlar:
- Performans sekmesi aracılığıyla web sitenize Google’dan gelen trafiği analiz edebilirsiniz.
- URL denetimi aracı ile beraber bir web sayfanızın dizine eklenme ve teknik taraftaki sorunlarına göz atabilir, aksiyon alabilirsiniz.
- Sayfa sayısı bölümünden hangi sayfalarınızın index aldığını, hangi sayfalarınızın neden almadığını görebilirsiniz.
- Önemli Web Verileri bölümünde mobil ve masaüstü cihazlardaki Core Web Vitals sonuçlarınızı ve bunları nasıl düzeltip geliştirebileceğinize dair yönlendirmeler, aksiyonlar alabileceğiniz bölümdür.
- Geliştirmeler bölümü altında ise sitenizde Search Console tarafından kabul edilen schema yapılarını, varsa bu yapıların hatalarını kontrol edebilirsiniz.
- Bağlantılar sayfasında ise sitenize gelen geri bağlantıları, bu bağlantıların hangi sayfalardan, kelimelerden geldiğini analiz edebilirsiniz.
- Ayarlar bölümünün altında yer alan Tarama istatistikleri bölümü ile sitenizin tarama bütçesi durumu ile alakalı bilgi sahibi olabilir, Google botlarının sitenizde hangi sayfalarda ne sonuçlar aldığını ve sunucu performanslarınızı görebilirsiniz.
Bu seçenekler bizim en çok kullandığımız ve değerli gördüğümüz Search Console özellikleri. Fakat Search Console üzerinde bundan fazlası var merak etmeyin.
Search Console Nasıl Kurulur?
Sitenizi Search Console’a kaydetmek için öncelikle Search Console web sayfasına uğrayın. Sonrasında “Şimdi Başla” butonuna basıp bir Gmail hesabı ile giriş sağlayın. Ardından size iki farklı seçenek sunulacak.
- Alan adı: Alan adı seçeneğinde sitenizin bütün URL’lerini kapsayan bir seçenektir. DNS doğrulaması ile gerçekleştirilir. Kötü yanı ise şu anlık disavow aracının kullanılamamasıdır.
- URL ön eki: Net olarak adresini girdiğiniz URL baz alınır. Bu durumda URL’in doğru seçilmesi mühimdir. Doğrulama imkanları geniştir.
Biz genelde URL ön eki kullanarak doğrulama yapmaktayız fakat ihtiyaca göre Alan adı olarak kaydınızı yapabilirsiniz. URL ön eki bölümüne sitemizin tam URL’ini (https://www.example.com) girerek devam ediyoruz.
Sonrasında bizleri bir doğrulama ekranı karşılıyor. Bu alanda HTML etiketi, HTML dosyası, Google Analytics, Google Tag Manager ve Alan Adı Sağlayıcısı ile site sahipliğinizi doğrulayabilirsiniz.
- HTML etiketi: Search Console tarafından size verilen HTML etiketini sitenizin <head></head> tagları arasında yerleştirmeniz gerekir.
- HTML dosyası: Search Console tarafından indirdiğiniz .html uzantılı dosyayı sitenizin ana dizinine eklemeniz gerekir.
- Google Analytics: Sitenizin bir Analytics kurulumu önceden varmış ise, otomatik olarak bağlantı kurabilirsiniz.
- Google Tag Manager: Google Tag Manager (etiket yöneticisi) kurulumunuz mevcut ise bunu kullanarak bağlantı kurabilir, doğrulamayı tamamlayabilirsiniz.
- Alan Adı Sağlayıcısı: Bu seçenekte de DNS aracılığı ile sahipliğinizi doğrulayabilirsiniz.
- BONUS (Google Domains): Eğer alan adınız Google Domains üzerinde kayıtlı ise ve aynı mail adresini kullanıyorsanız, otomatik olarak bu doğrulamayı geçersiniz.
Burada bahsettiğimiz 5 yöntemden birisini kullanarak Search Console üzerindeki sitenizin sahipliğini doğrulayabilirsiniz. Bu adımlardan birisini kullandıktan sonra ilgili yöntemin altındaki Doğrula butonunu kullanmanız yeterlidir.
Bu adımdan sonra Mülke Git butonunu kullanarak Search Console’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer adımlarda bir sorun ile karşılaştıysanız, şu videodaki adımları takip ederek uygulamalı bir şekilde kurulumu öğrenebilirsiniz.
Search Console Nasıl Kullanılır?
Search Console kurulumumuzu tamamladığımıza göre artık kullanmaya başlayabiliriz. Search Console’u kullanmak istediğinizde karşılacağınız ilk sorun sitenize ait bir veri olmamasıdır.
Arama motorları sitenizi yeni yeni keşfettiği, değerlendirdiği için Search Console’a verilerinizin yansıması zaman alabilir. Özellikle bağlantılarınız ve önemli web verileri sonuçlarınızın yansıması uzun vakitler sürebilir.
Aynı şekilde sitenizin index alması durumu da Google botlarına bağlıdır. Fakat sitenizin Google’dan aldığı tıklamalara 1-2 gün içerisinde hızlıca erişebilirsiniz.
Şimdi Search Console’un bölümlerine tek tek değinelim.
Önizleme
Önizleme bölümü klasik olarak Search Console’a hızlı bir şekilde göz atabileceğiniz, performans ve dizin bölümlerini yüzeysel olarak görüntüleyebileceğiniz bir alandır.
Fakat bu önizleme bölümünde sadece buradan ulaşılabilen bir özel bölüm bulunur. “Kullanıcıların web’de içeriğinizi nasıl keşfettiklerini öğrenin” bölümünden siteniz ile alakalı analizlerin derlenip toparlanıp farklı analizlere büründüğünü görebilirsiniz.
Bu bölümden maksimum performansı alabilmek için Search Console ile Analytics hesaplarınızın bağlantısını yapmanız gerekmektedir.
Performans
Performans sekmesi, web sitenizin tıklama performanslarını ölçmek için kullanılır. Bu bölümde sitenizin Google üzerinden aldığı bütün trafiği analiz edebilirsiniz.
Performans bölümünde Web yani direkt olarak klasik Google aramalarından gelen tıklamalar ilk öncelikli olarak kullanılan özellikler arasındadır. Bunun haricinde ise Google’da bulunan haberler, resimler ve videolar bölümlerinden aldığınız tıklamaları da analiz etme imkanını size tanır.
Bununla beraber aldığınız tıklamalar dışında aldığınız gösterim sayıları, tıklama ortalamanız ve sıralamalarınızın ortalama konum bilgilerine de kelime, sayfa veya genel kapsamda bakabilirsiniz.
Search Console’un performans bölümü içinde saatler harcanabilecek kadar kıymetli veri içerir. Bu verileri de çeşitli filtrelemeler ile şekillendirebiliriz.
Örneğin belirli anahtar kelimeleri, sayfaları, tarih aralıklarını, konumları ve benzeri şekillerde filtrelemeler ile net sonuçlara varabiliriz.
Semrush ve benzeri araçlarda gördüğünüz organik trafik size bir tahmin sunsa da Search Console üzerinde aldığınız veriler kesin olarak gerçektir.
Performans sekmesinde arama sorguları, sayfalar, giriş yapılan ülkeler, kullanılan cihazlar, arama görünümleri ve tarihler bazında aldığımız tıklama ve gösterimleri analiz edebilmekteyiz.
Bununla beraber performans sekmesi siteden siteye göre farklı şekillerde ayrışabilir. Bunlar:
- Arama Sonuçları: Klasik performans sekmesi ile aynıdır.
- Google News: Google News kaydı bulunan ve buradan trafik çeken siteler için geçerlidir.
- Keşfet: Keşfete düşen sitelerin keşfet üzerinden aldığı trafiği analiz edebilmelerini sağlar.
Performans sekmesinin analizleri ve kullanımında uzmanlaşmak, SEO analizlerinizi ve süreçlerinizi kesinlikle verimli yönde etkileyecektir.
URL Denetimi
URL denetimi bölümü sayesinde bir URL’mizin Google’da dizine eklenip eklenmediğini, eklenmediyse bunun sebeplerini, schema yapılarını, videoları ve çeşitli konularda bilgi alabiliriz.
URL denetimi bölümünün en önemli özelliği ise ilgili web sayfasının dizine eklenmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede web sayfanızı bir Google botunun taraması için istek oluşturmuş olursunuz.
24 saat içinde 10 adet dizine eklemek için istek oluşturabilme hakkınız bulunur.
Bununla beraber bir URL’nizi canlı olarak test edebilirsiniz. Bu sayede Google’ın gözünden web sayfanızın nasıl göründüğünü, varsa sitenizin teknik taraftaki sorunlarını keşfedebilirsiniz. Oldukça önemli ve faydalı bir özelliktir.
Sayfa Sayısı
Sayfa sayısı bölümünde sitemizin dizine eklenen ve eklenmeyen sayfalarını görüntüleyebilir, bu sayfalar hakkındaki verilere ulaşabiliriz.
Sayfa sayısı bölümünde dizine eklenmiş olan sayfalara ulaşabildiğimiz gibi hangi sayfalarımızın hangi sebeple dizine eklenmediğini görüntüleyebiliriz.
Genelde dizine eklenmeyen sayfalar hata olarak algılanır fakat bu yanlış bir olgudur. Her sayfanızın dizine eklenmesi şart değildir ve bu bir hata değildir. Fakat gene de bu bölümde dikkat etmeniz gereken sebepler mevcuttur.
Örneğin 404, 5XX gibi durum kodları sebebiyle dizine eklenmeyen sayfalarınız sitenizin teknik SEO tarafındaki eksikliğine bir işarettir. Bunları tespit edip sorunları çözümlemeniz gerekebilir. Sorunu çözümledikten sonra ise tekrardan sayfa sayısı bölümünden bir doğrulama işlemi başlatabilirsiniz.
Bununla beraber sayfa sayısı bölümüne bonus olarak video sayfaları bölümü bulunur. Bu bölüm sitenizdeki eklediğiniz videoların dizine eklenip eklenmediğine, videoları eklerken kullandığınız schema yapılarının sorunlarına değinir.
Site Haritaları
Site haritaları bölümü web sayfamızın XML formatındaki site haritalarını Google’a bildirdiğimiz alandır. Search Console kaydınızı yapar yapmaz bu alana site haritanızı eklemenizi kesinlikle öneririz.
Site haritanızı ekledikten sonra site haritanızda kaç sayfanın keşfedildiğini, varsa alt site haritalarını, site haritanızdaki videoları, hataları ve son okuma tarihi gibi verilere tekrar bu alandan ulaşabilirsiniz.
URL Kaldırma
URL kaldırma aracı, dikkatli kullanılması gereken bir araçtır. Bu araç üzerinde dizine eklenen fakat dizinden kaldırmak istediğiniz sayfaları Google’a bildirebilirsiniz.
Sadece dizinden kaldırmakla kalmayıp önbelleği temizlemek gibi çeşitli isteklerde bulunabilirsiniz. Bu aracı kullanırken dikkatli olunması gerekilir çünkü yanlış kullanımlarında sitenizde büyük index kayıpları ile karşılaşabilirsiniz.
Sayfa Deneyimi
Sayfa deneyimi bölümü sitenizdeki kullanıcıların yaşadığı deneyimi yüzdelerle beraber size raporlayan basit bir alandır.
Sayfa deneyiminde kullanılan veriler bizzat sitenizi ziyaret eden kullanıcılardan alınan verilere göre işler. Bu sebepten ötürü örneğin mobil ziyaretçiniz fazla, masaüstü ziyaretçiniz hiç yok ise bu verilere sadece mobilde ulaşabilirsiniz.
Sayfa deneyimi bölümünün düzenli olarak kontrol edilmesi ve hataların tespit edilmesi durumunda etkilenen URL’lerin optimize edilmesi oldukça önemlidir.
Önemli Web Verileri
Önemli Web Verileri bölümü aslında sayfa deneyimi bölümünün detaylandırılmış halidir. (Sayfa deneyimi bölümü de buraya yönlendiriyor)
Bu alanda sitenize gelen kullanıcılardan alınan veriler ışığında sayfalarınızın verdiği deneyim hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bütün URL’lerinizi iyi seviyesinde tutmak önemlidir. Buradaki yetersiz ve iyileştirme gereken URL’leri takip edip gerekli düzenlemeleri sağlamayı ihmal etmeyin. Bu alanda yaşadığınız sorunları düzeltip doğrulamalarını da başlatabilirsiniz.
Önemli Web Verileri ile alakalı şu içeriğimiz ilginizi çekebilir: https://seoegitim.com/core-web-vitals-nedir/
Mobil Kullanılabilirlik
Mobil kullanılabilirlik bölümünde sitenizdeki sayfaların mobilde kullanılıp kullanılamayacağını ve kullanılamaması durumunda bunun sebeplerini görebileceğiniz alandır.
Bildirimde de görebileceğiniz üzere Mobil Kullanılabilirlik bölümü yakında kaldırılacaktır.
Sitenizin mobil trafiği olmasa bile mobilde kullanılabilir durumda olması arama motorları için önemli bir sinyal, metriktir.
Geliştirmeler
Geliştirmeler bölümünde ise Search Console tarafından kabul edilen, sitenizde tespit edilen schema yapılarına ulaşabilirsiniz.
Bu yapıların detaylarına, varsa hatalarına bu alandan ulaşabilirsiniz. Genellikle Search Console’dan ziyade zengin sonuçlar testi ile schema yapılarınızı analiz etmeniz daha sağlıklıdır.
Manuel İşlemler
Manuel işlemler bölümünde sitenizin önemli sorunlarına ulaşabilirsiniz. Genelde “Tam Spam” cezası ve benzeri cezalar bu alana yansır.
Yeni bir alan adı aldıktan sonra, Search Console kaydınızı yaparak bu alanı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Alan adınızın bir cezası varsa yeni bir alan adına geçmeyi düşünebilir veyahut sitenizi incelemeye gönderebilirsiniz.
Güvenlik Sorunları
Güvenlik sorunları bölümü ise sitenizde bulunan zararlı yazılımlar, güvenlik açıkları ve çeşitli sorunların yansıdığı alandır.
Genelde güvenlik sorunları GPL, W*rez yazılımlar kullanmanın sonucunda gerçekleşir. Orijinal ürünlerden şaşmamanızı öneririz.
Eski Araçlar
Eski araçlar bölümünde Search Console’un eskiden Webmaster Tool olarak geçen araçlarına ulaşabilirsiniz.
Bağlantılar
Bağlantılar bölümünde sitemize içerden ve dışardan gelen bağlantıları gözlemleyebilir, analiz edebiliriz.
Bu bölüm önemlidir çünkü sitemize dışarıdan gelen bağlantıları, saldırıları ve çeşitli spam bağlantıları buradan tespit edebiliriz.
Bununla beraber en çok bağlantı alan sayfalarımıza göz atabilir, yol haritamızı çizerken bu paneldeki verilerden faydalanabiliriz.
Ayarlar
Ayarlar bölümünde de Search Console hesabımızın sahipliğini, kullanıcılarını, Analytics ve çeşitli ilişkilendirmeleri, site adresini, verileri ve tarama istatistiklerine ulaşabiliriz.
Ayarlar bölümünde özellikle ekip çalışmalarında veya alacağınız SEO hizmetlerinde Search Console üzerinden yetki vermeniz gerekebilir.
Bununla beraber Analytics bağlantınızı yapmanız, Search Console üzerinde daha fazla veriye ulaşmanızı sağlar. Ek olarak ayarlar bölümünde mülkünüzü de kaldırarak Search Console kaydınızı silebilirsiniz.
Fakat ayarlar bölümünün en önemli özelliği bize tarama istatistikleri konusunda bilgi vermesidir.
Tarama istatistikleri bölümünde sitemizin tarama bütçesinin nasıl kullanıldığına, ana makinemizin durumuna ve Google botunun hangi sayfalarımızdan hangi sonuçları aldığına net olarak bakabiliriz.
Örneğin 404 sayfalarınızı ziyaret eden Google botunun hangi sayfalara hangi zamanda uğradığına bakabilir, ana makinenizde DNS ve sunucu taraflı bağlantı sorunlarına ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında TTFB metriği ile ilişkili olan Ortalama yanıt süresi (ms.) hakkında bilgi edinebilir, optimizasyonlarınızı planlayabilirsiniz.
Search Console Önemli Kontroller
Search Console’u kullanmaya başladıktan sonra düzenli kontrol etmeniz gereken önemli kontroller bulunur. Bunları şu şekilde bölümlere ayırabiliriz:
- Performans
- Sayfa sayısı
- Önemli web verileri
- Mobil kullanılabilirlik
- Geliştirmeler
- Manuel işlemler
- Bağlantılar
- Ayarlar > Tarama istatistikleri
Bu bölümleri düzenli olarak kontrol etmek, analizlerini ve yol haritanızı planlarken işinize yarayacak ve sitenizin sorunlarını düzenli olarak kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.
İlgili bölümlerde yapacağınız işlemler, kontroller sizin SEO stratejinize ve sektörünüze göre değişebilir. Bu sebepten ötürü ezbere bir yönlendirmede bulunulması mümkün değildir.
Search Console analizlerinde uzmanlaşmak uzun sürelerden gelen deneyim ve tecrübe ister. Ne kadar çok bu alanda zaman geçirirseniz o kadar alışır, bu alanda uzmanlaşırsınız. 🙂
Sonuç
Bu içeriğimizde sizlere Search Console nedir, faydaları nelerdir ve kurulumu nasıl yapılır konularını detaylıca anlattık. Bu anlatımımızla beraber ince detaylara değindik ve önerilerde bulunduk. Search Console’un yanında başka arama motorlarının kendilerine ait Webmaster araçları bulunur. Bu araçlara da kayıt olarak farklı arama motorlarındaki görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz.