Kolay ve Etkili SEO İpuçları – 15 Adet

Yeni başlayanlar kişiler için web sitelerinizde (sektör fark etmeksizin) kullanabileceğiniz etkili SEO ipuçları ve taktikleri bu içeriğimiz içerisinde derledik. Aslında daha evvelden paylaşmış olduğumuz pek çok yazılı ve görüntülü içeriğin bir toplaması olarak düşünebilirsiniz bu içeriğimizi.

Web sitenizin SEO süreçlerini eğer kendiniz yönetiyor ve birkaç ipucu arıyorsanız bu içeriğimizi kullanarak SEO stratejinizi oluşturabilir, yol haritanızı çizebilirsiniz.

İçeriğimizdeki bütün ipuçları güncel olmakla beraber alakalı kaynaklara yönlendirmelerde içerisinde bulunmaktadır. İçeriğimizi tamamen tüketmek SEO hakkında bilgisi olan kişiler için bile mantıklıdır.

1- SEO Uyumlu İçerikler Yazın

SEO’nun en temel ve önemli unsurlarından birisi içeriktir. Bir kullanıcıyı içeriğinizde tutmak istiyorsanız içeriğinizin kaliteli olduğundan emin olmalısınız. Arama motorlarının da büyük oranda önemsediği unsur içeriklerinizdir.

Arama niyetine uygun ve SEO uyumlu bir içerik üretmek SEO stratejinizin en başında olmalıdır. SEO uyumlu bir içerik üretmek her ne kadar zor olmasa da büyük önem taşır.

Yazacağınız içerik sadece arama motoruna odaklı, anahtar kelimelerin yoğun olarak spam amaçlı kullanıldığı içeriklerden ziyade kullanıcıya değer katacak kaliteli içerikler olmalıdır. Bu tarz içerikler arama motorları tarafından ödüllendirilir.

SEO uyumlu ve kaliteli makaleler yazmak istiyorsanız, ücretsiz SEO uyumlu makale eğitimimize göz atmanızı şiddetle öneririz.

2- Kaliteli Backlink Kaynakları Toplayın

Sitenizin otoritesini ve güvenilirliğini arttırmak önemlidir. Kaliteli backlink kaynakları sitenize gelen referansları temsil eder. Arama motorları için olumlu ve etkili sinyallerden birisidir. Sitenizi kaliteli backlink kaynakları ile beslemek, sıralamalarınızda büyük bir fark yaratacaktır.

Sektörünüz ile alakalı, otoriter ve trafiğe sahip web sitelerinden alacağınız bağlantılar kaliteli backlinklerdir. Bu backlink kaynaklarını çeşitlendirerek sağlıklı bir backlink profili oluşturabilirsiniz.

3- Search Console ve Google Analytics Kullanın

Sitenizin arama performansını, trafik akışını ve çeşitli analizleri takip etmek oldukça önemlidir. Bu hususta Search Console ve Google Analytics araçlarının kurulumlarını sağlamak şarttır.

Bu araçlar sayesinde sitenizde iyi performans gösteren içeriklerinizi, sorunlu sayfalarınızı, sitenize gelen saldırıları ve sitenize gelen bütün trafik kaynaklarını kolaylıkla analiz edebilirsiniz.

4- SEO Dostu URL Yapısı Kullanın

SEO dostu bir URL yapısı kullanmak önemlidir. Doğru bir kullanımın hem arama motoru hem de kullanıcı tarafında faydaları bulunur. Çok uzun bir URL yapısı kullanıcılar tarafında güven oluşturmaz ve karmaşıklığa yol açabilir. Aynı zamanda arama motorları da aşırı uzun URL yapılarını beğenmezler.

Mümkün mertebe kısa, içeriğin konusunu belirten veya hedeflemiş olduğunuz ana anahtar kelimeyi içeren bir URL yapısı kullanın. Örnek olarak aşağıdaki URL yapısı oldukça sade ve yeterlidir.

seoegitim.com/seo-ipuclari/

Bununla beraber dikkat etmeniz gereken bazı URL kuralları mevcuttur.

  • URL’lerinizde alt çizgi ( _ ) kulanmayın.
  • Sadece İngilizce alfabesini kullandığınıza emin olun.
  • URL’lerde boşluk bırakmayın.
  • İmkanınız varsa gereksiz yere parametre kullanımından kaçının.

Bu kurallara uyarak SEO dostu kaliteli bir URL yapısı oluşturabilirsiniz. Kaliteli bir URL yapısı kullanmanın sıralamalarınıza etkisi sanılanın aksine büyüktür.

5- Hızlı Bir Site Sunun

Sitenizin hızı aşırı önemli bir kriterdir. Arama motorları giderek kullanıcı deneyimine daha fazla önem veriyorlar. Bu sebepten ötürü hız optimizasyonu bizim için es geçilmemesi gereken bir metriktir. Hızlı bir site sunmanın faydaları şunlardır:

  • Dönüşüm oranlarınız artar.
  • Adwords reklam maliyetleriniz düşer.
  • Tarama bütçeniz daha optimize edilir.
  • Kullanıcı deneyimi artar.
  • Sıralamalarınız yükselir.

Hızlı bir site sunma konusunda dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar mevcut. PageSpeed Insights veya GTMetrix gibi analiz araçlarının hız puanlarına aldanmamanız önemlidir. Bu araçlar sizlere belirli metriklere göre bir puanlama sağlarlar.

Fakat yüksek puan, yüksek hız demek değildir. Bu puanları yükseltmek uğruna sitenizin gerçek açılış hızından veya temanızın görsel/işlevsel özelliklerinden kısmamalısınız.

Gerçek kullanıcı deneyimini hedefleyen Core Web Vitals taraflı bir optimizasyon yapmak önemlidir. Analiz araçlarındaki puanlarınız çok düşük bile olsa Core Web Vitals testinden başarıyla geçebilirsiniz. Arama motorları sıralama faktörü olarak bunu baz alırlar.

6- Mobil Uyumlu Bir Siteye Sahip Olun

Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak önemlidir. Günümüzde web sitelerinin trafiğinin büyük bir bölümü mobilden gelmektedir. Yenilikçi altyapılar ve temaların hemen hemen hepsi mobil uyumludur. Sitenizin mobil tarafta kolaylıkla kullanılabildiğinden, responsive ve hızlı bir açılışa sahip olduğunuzdan emin olun.

Sitenizin mobil uyumluluk testini manuel veya çeşitli araçlar ile kontrol edebilirsiniz. Kullanabileceğiniz aktif bir araç: smallseotools.com/mobile-friendly-test/

7- Sağlıklı Bir İç Linkleme Yapısı Oluşturun

Sitenizin iç linkleme yapısı kullanıcı deneyimi tarafında aşırı önemlidir. Bununla beraber tarama bütçesi ve arama motorları içinde önemli bir metriktir. Sitenizin bütün sayfaları en fazla 3 tıklama ile ulaşılabilir konumda olmalıdır.

Sitenizin iç linkleme yapısını hem içerik taraflı hem de site yapısı taraflı optimize etmelisiniz. Örneğin sitenizin üst kısım (header) ve alt kısım (footer) bölümlerinde yapacağınız iç linklemeler büyük önem arz eder.

8- Site Haritası Oluşturun

Sitenizdeki bütün sayfaları içerisinde barındıran bir site haritası oluşturun. XML formatında ve dizine eklenmesini istediğiniz sayfaları düzenli bir şekilde sunan site haritası oluşturmak önemlidir. Bu site haritasını oluşturduktan sonra ise Search Console üzerinden Site Haritaları kısmına eklemeniz gerekmektedir.

9- Yamyamlıktan Kaçının

İçerik üretiminde yaşayacağınız en büyük problemlerden birisi anahtar kelime yamyamlığıdır. Özellikle içerik üretimi tarafında fikir sıkıntıları yaşayan yada kısıtlı sektörlerde bulunan kişiler bu sorunla karşılaşmaktadır.

Anahtar kelime yamyamlığı en basit tanımı olarak aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla içeriğe sahip olmaktır. Bu durum sitenize otorite ve sıralama performansı olarak zarar vermektedir.

10- Resimlerinizi Optimize Edin

Resimlerinizi hem SEO tarafında hem site hızı tarafında optimize etmeniz önemlidir. Bunun için yapmanız gereken ilk unsur resimlerinize ilgili resimi tanımlayan bir meta alt etiketi eklemektir. Bu etiket sayesinde arama motorları resimin ne ile alakalı olduğunu daha net anlayabilir.

Ek olarak resimlere eklediğiniz meta alt etiketleri, görme engelli ziyaretçileriniz tarafından da kullanılır.

İkinci tarafta ise yenilikçi bir resim formatı kullanmaktır. Genellikle çoğu resim formatı JPG veya PNG formatındadır. Fakat bu formatlar kaliteli olmalarına rağmen büyük dosya boyutlarına sahiptirler. Google’ın önerdiği yenilikçi WEBP veya AVIF formatları ise aynı kalitede çok daha düşük boyutlu resimleri bize sunarlar.

11- İçeriklerinizi Güncel Tutun

Arama motorları (en başta Google) içeriğin güncelliğine büyük önem vermektedirler. Aynı zamanda bir kullanıcı da her zaman en güncel içeriği görmek ister. Bu yüzden içeriklerinizi düzenli olarak güncel tutmak, yeniliklere karşın içeriklere revizeler sağlamak size fayda sağlar.

12- Süreci Reklam ve Sosyal Medya ile Destekleyin

Sitenize gelen organik ve nitelikli trafikler SEO’ya asist yapar. Bu yüzden sitenize sosyal medya, reklam ve iş birlikleri aracılığıyla ekstra trafik kanalları oluşturmanız büyük fayda sağlar.

SEO vakit alan bir süreçtir. Fakat trafik ile desteklendiği zaman SEO süreçleri daha kısa vakitte daha iyi performans gösterebilirler.

13- Anti SEO’dan Korunun

Siteniz geliştikçe rakipleriniz veya kötü amaçlı insanlar tarafından hedef konumuna gelir. Anti SEO dediğimiz sitenizin zararına olacak kötü amaçlı saldırılardan korunmak önemlidir. Bu saldırılar:

  • DDoS saldırıları
  • Zararlı backlink gönderimleri
  • Marka karalayıcı söylemler

Şeklinde olabilir. Pek çok anti SEO saldırı biçimi bulunmaktadır. Bu saldırılara karşın önlemlerinizi almak SEO performansınızı korumak için önemlidir.

14- SEO Araçlarının Sunduğu Puanlara Aldanmayın

SEO araçlarının sunduğu puanlar gerçek manada bir sıralama karşılığı sunmazlar. İçeriğin önceki bölümlerinde hız tarafında bahsettiğimiz puanlar, SEO araçları içinde aynıdır. Bu puanlamalar belirli kriterler ve kalıplara göre web sayfalarınıza verilir.

Fakat SEO belirli kalıplara göre sınırlandırılabilecek bir konumda değildir. Kullanacağınız SEO araçlarından alacağınız puanlar, uyarılar ve öneriler her zaman doğru sonucu vermeyebilirler. Bu araçları tek metrik olarak değil, bir fikir ve ipucu olarak kullanın.

Sitenizin SEO puanını öğrenmek için SERP sonuçlarındaki sıralamanıza bakabilirsiniz. 🙂

15- Güncellemeleri Takip Edin

Dönem dönem Google’ın yapmış olduğu güncellemeler sıralamaları dalgalandırmaktadır. Bu tarz güncellemeleri takip etmek hem sürece hakim olmak hem de gerekli aksiyonları alabilmek için önemlidir.

Google güncellemelerinde arama motorunu daha iyi bir konuma getirmeye çalışır. Bu güncellemeler sonucunda bazı web siteleri ödüllendirilirken bazıları cezalandırılabilir. Güncellemelerin odaklandığı konuları iyi kavrayıp bu konulara göre web sitenizi optimize etmeniz sağlıklı olabilir.

Google güncellemeleri için ilgili bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://status.search.google.com/products/rGHU1u87FJnkP6W2GwMi/history

Sonuç

Bu içeriğimizde özellikle yeni başlayan, SEO süreçlerini kendisi yönetmek isteyen kişiler için çeşitli SEO ipuçları paylaştık. Bu ipuçlarını kullanarak SEO stratejinizi kurgulayabilir ve yönetebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
SEO Eğitim

SEO Eğitim, bünyesinde alanında yetkin SEO uzmanlarını barındıran ve senelerdir bu sektöre değer katan yenilikçi bir SEO ajansıdır.